Tak działają orzechy włoskie. Oto powody, dla których warto je jeść
Sezon na orzechy włoskie
Sezon zbioru orzechów włoskich trwa od września do końca października. Orzechy nie dojrzewają w tym samym czasie. W zależności od warunków pogodowych ich pełne dojrzewanie może się różnić, więc warto regularnie sprawdzać, kiedy są gotowe do zbioru.
Jak należy przechowywać orzechy włoskie? Sposób magazynowania jest bardzo ważny, jeżeli chcemy zachować ich świeżość na wiele miesięcy. Orzechy włoskie należy trzymać w suchym i ciemnym miejscu. Dzięki temu możesz cieszyć się ich smakiem nie tylko jesienią, ale również w chłodne, zimowe wieczory.
Składniki odżywcze zawarte w orzechach włoskich
Orzechy włoskie zawierają cenne składniki odżywcze, które mogą korzystnie wpłynąć na twoje zdrowie. Cechują się dużą zawartością błonnika, zdrowych tłuszczów, białka, aminokwasów, witamin oraz mikro- i makroelementów. To sprawia, że są one doskonałym wyborem dla osób w średnim wieku i seniorów.
Orzechy włoskie zawierają błonnik, który wspiera zdrowie układu pokarmowego oraz kwasy tłuszczowe omega-6 (kwas linolowy) i omega-3 (α-linolenowy), które są niezbędne dla zdrowia serca i mózgu.
Poza tym, znajdziesz w nich aminokwasy, foliany, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.
Tak na organizm działają orzechy włoskie. Oto 10 powodów, dla których warto je jeść
Już kilka orzechów włoskich w codziennej diecie może zdziałać cuda. Zaleca się spożywanie ok. 30 gramów dziennie, czyli 6-7 sztuk. Orzechy włoskie są wysokokaloryczne (655 kcal na 100 g), dlatego spożywanie ich w nadmiarze może prowadzić do przyrostu wagi. Umiarkowana porcja (30 g) dostarcza około (200) kcal.
Orzechy włoskie wspierają zdrowie układu krążenia, mózgu oraz poprawiają kondycję skóry i włosów. Oto dlaczego warto je jeść jesienią i zimą: