Te powidła robią się same. Bez mieszania, a smak jak ze spiżarni babci
Powidła śliwkowe bez mieszania - przepis
Czas przygotowania: ok. 5 godzin + 24 godziny odstawienia śliwek
Liczba porcji: 5 słoiczków
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 3 kg śliwek,
- 500 g cukru,
- 3 łyżki octu,
- odrobina kardamonu lub cynamonu (opcjonalnie).
Jak zrobić powidło śliwkowe bez mieszania?
- Przygotuj śliwki. Umyj je, przekrój na pół i usuń pestki.
- Śliwki umieść w dużym garnku, zasyp cukrem i zalej octem.
- Garnek ze śliwkami odstaw na 24 godziny w miejsce, w którym nie będzie przestawiany i przesuwny. Nie przykrywaj go.
- Kiedy miną 24 godziny, garnek postaw na kuchence na bardzo małym ogniu. Nie mieszaj - śliwki nie przypalą się, jeżeli nie będziesz tego robić. Gotuj przez 4-5 godzin.
- Kiedy powidła będą już wysmażone, możesz je zamieszać. Jeżeli są mało wysmażone, smaż je jeszcze przez chwilę, ale teraz już mieszając.
- Na koniec możesz je zgnieść tłuczkiem do ziemniaków i dodać odrobinę kardamonu lub cynamonu.
- Gorące powidła nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręć, odwróć do góry dnem i zostaw do wystygnięcia. Możesz dodatkowo zapasteryzować słoiki. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego!
Porady:
- Powidła śliwkowe bez mieszania świetnie smakują z kromką świeżego chleba i masłem, ale też jako nadzienie do pierników, rogalików czy naleśników.
- Jeśli lubisz wyrazisty smak, dodaj odrobinę wędzonej śliwki albo kilka goździków.
- Alkohol (np. rum, brandy) doda im wyjątkowego aromatu.
- Dłuższe gotowanie na małym ogniu to intensywniejszy smak i gęstsza konsystencja.
Powidła śliwkowe bez mieszania - dodatek na 1000 sposobów
Powidła ze śliwek, przy których nie trzeba się narobić? To jedne z moich ulubionych przetworów. Poza tym, że są niewymagające, to sprawdzą się na tysiąc sposobów. Najprostszy i najbardziej popularny pomysł to świeża kromka chleba z masłem i solidną porcją powideł, czyli smak dzieciństwa! Świetnie pasują też do naleśników, racuchów czy pancakes.
W okresie świątecznym wykorzystasz je do przekładania pierników albo dodasz do kruchych ciasteczek. Jeśli lubisz serowe desery, spróbuj wymieszać łyżkę powideł z naturalnym jogurtem lub serkiem mascarpone - to prosty sposób na ekspresowe słodkie co nieco. Możesz również użyć ich do mięs - idealnie komponują się z pieczoną kaczką lub schabem.