Ten składnik odmieni marynatę. Kurczak wręcz rozpływa się w ustach

Bardzo aromatyczna, smaczna i wyrazista – taka jest marynata na bazie maślanki. Można ją dodawać zarówno do różnego rodzaju mięs, jak i do ryb. To w niej tkwi sekret idealnie soczystego i kruchego mięsa, które wręcz rozpływa się w ustach. Pamiętajmy, że dobra marynata oprócz tego, że nadaje smak, to także zmiękcza mięso. Jak ją przyrządzić?
Kefir czy maślanka? Mało kto wie, co jest zdrowszeMaślanka jest podstawą marynaty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrey Tolstopyatikh
mad

W polskiej kuchni marynaty są bardzo ważnym elementem. Wystarczy sięgnąć po staropolską książkę kucharską lub spytać… babci. Wiele lat temu to dziczyzna była obecna na większości stołów podczas uczt – to właśnie specjalne podejście do tego mięsa, wymagało stworzenia przepisów na dobre marynaty.  

Pierwsze marynaty przyrządzane przez polskie gospodynie powstawały na bazie octu, jednak z czasem zaczęto do nich dodawać coraz bardziej wyszukane składniki, takie jak miód czy właśnie maślanka.

W czym tkwi sekret dobrej marynaty?

Każdy zapalony kucharz – czy to amator, czy profesjonalista – posiada swój unikalny przepis na doskonałą marynatę. To jej dodatek do mięs czy ryb potrafi diametralnie zmienić smak potrawy i zaskoczyć nawet największych smakoszy.  

Marynata oprócz tego, że nadaje smak, to także zmiękcza mięso. Dzieje się tak dzięki obecności w niej soli, która „wyciąga” wodę, ale też zmienia strukturę mięsa, która staje się bardziej chłonna.

To właśnie dlatego cały aromat przypraw i dodatków doskonale wchłania się do wewnątrz, a mięso staje się delikatne i kruche. Dobra marynata składa się z elementu kwaśnego. W przypadku maślanki zawarty w niej kwas zmiękcza mięso, co wpływa też na przyśpieszenie procesu pieczenia. Zapobiega też ona wyciekaniu soków, co sprawia, że mięso pozostaje aksamitnie kruche, ale soczyste.

Udka z kurczaka w zaskakującej marynacie [PRZEPIS]

Potrawy z grilla są uwielbiane, lecz często kojarzone tylko z sezonem majówkowym. A to błąd. W sezonie jesiennym grill można zastąpić domową patelnią grillową lub piekarnikiem, by odtworzyć niektóre potrawy i rozkoszować się ich smakiem. Udka dzięki marynacie na bazie maślanki będą wyjątkowo kruche i soczyste.

Składniki:

  • 10 udek z kurczaka
  • 200 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki chili

Przygotowanie:
Czosnek siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Maślankę, czosnek, imbir i pozostałe przyprawy umieszczamy w pojemniku blendera i miksujmy. Udka zalewamy marynatą, marynujemy całą noc lub dłużej. Udka grillujemy z każdej strony do przypieczenia skórki. Można w tym celu użyć patelni grillowej.
Taka marynata sprawdzi się również jako doskonały dodatek do ryb. Do maślanki można dodać różne przyprawy, które „podkręcą” smak dania.

Wybrane dla Ciebie
Dąbrowa Górnicza: Pijany kierowca oferował policjantom łapówkę
Dąbrowa Górnicza: Pijany kierowca oferował policjantom łapówkę
Chorzów: Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim
Chorzów: Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim
Warszawa: Wypadek na skrzyżowaniu. Dwie osoby ranne
Warszawa: Wypadek na skrzyżowaniu. Dwie osoby ranne
Warszawa: Zderzenie czterech pojazdów na Wisłostradzie
Warszawa: Zderzenie czterech pojazdów na Wisłostradzie
Działdowo: 28-latek miał dosyć życia w ukryciu. Przyszedł na komendę i poinformował, że jest poszukiwany
Działdowo: 28-latek miał dosyć życia w ukryciu. Przyszedł na komendę i poinformował, że jest poszukiwany
Legnica: Koncert chóru Wuppertaler Kurrende
Legnica: Koncert chóru Wuppertaler Kurrende
Kielce: Malarstwo w ultrafiolecie w Ośrodku Kultury Ziemowit. Wystawa Daimon Anny Drej zachwyciła
Kielce: Malarstwo w ultrafiolecie w Ośrodku Kultury Ziemowit. Wystawa Daimon Anny Drej zachwyciła
Kalisz: Co robić w weekend? Sprawdźcie co się będzie działo
Kalisz: Co robić w weekend? Sprawdźcie co się będzie działo
Dolnośląskie: Ważny łącznik między A4 a S5 przejdzie remont
Dolnośląskie: Ważny łącznik między A4 a S5 przejdzie remont
Bełchatów: Posadzili dwa tysiące drzewek miododajnych w Nadleśnictwie Bełchatów - w Szkółce Leśnej Borowiny
Bełchatów: Posadzili dwa tysiące drzewek miododajnych w Nadleśnictwie Bełchatów - w Szkółce Leśnej Borowiny
Oborniki Śląskie: 80-lecie nadania praw miejskich
Oborniki Śląskie: 80-lecie nadania praw miejskich
Warszawa: Kolizja na Targówku. Sprawca oddalił się z miejsca zdarzenia
Warszawa: Kolizja na Targówku. Sprawca oddalił się z miejsca zdarzenia