Ukiś paprykę na zimę. Wpisz ten babciny przepis na stałe do swojego zeszytu

Jeśli lubisz domowe przetwory, kiszona papryka to coś, co koniecznie musisz przygotować. To prosty, tradycyjny sposób na zachowanie smaku lata. Papryka po ukiszeniu staje się chrupiąca, lekko kwaskowa i idealna do kanapek, sałatek czy jako dodatek do obiadu. Przygotuj ją raz, a na pewno wpiszesz ten przepis na stałe do swojego zeszytu z domowymi recepturami.
Kiszona paprykaDomowa kiszona papryka to prawdziwy rarytas do obiadu i na kanapki.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Janna Danilova/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Kiszona papryka - przepis jak od babci

Liczba porcji: ok. 4 słoiki po 500 ml.

Czas przygotowania: 40 minut + 5-7 dni kiszenia.

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1,5 kg świeżej papryki (najlepiej czerwonej i żółtej),
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej) na każdy litr wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • kilka gałązek kopru (może być z baldachimami).

Jak zrobić kiszoną paprykę?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj paprykę. Umyj ją dokładnie, usuń gniazda nasienne i pokrój na połówki lub ćwiartki Mają zmieścić się wygodnie w słoikach.
  2. Słoiki dokładnie je umyj i wyparz wrzątkiem, podobnie zrób z zakrętkami.
  3. Na dnie każdego słoika włóż kawałek chrzanu, ząbek czosnku, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz gałązkę kopru.
  4. Włóż ciasno kawałki papryk, ale nie dociskaj zbyt mocno, by nie popękały.
  5. Przygotuj zalewę. W garnku zagotuj wodę z solą. Odstaw, by lekko przestygła (ma być ciepła, a nie wrząca).
  6. Zalej paprykę. Wlej zalewę do słoików tak, by całkowicie przykryła warzywa.
  7. Nie zakręcaj szczelnie słoików - przykryj tylko wieczkami lub gazą, by kiszenie mogło przebiegać prawidłowo.
  8. Trzymaj słoiki w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, aż pojawią się pęcherzyki. Następnie przenieś je w chłodniejsze miejsce na kolejne 3-5 dni.
  9. Po tym czasie zakręć słoiki z papryką i odstaw do spiżarni. Tak przygotowana kiszona papryka na zimę zachowa smak i wartości przez wiele miesięcy.

Jeśli chcesz, możesz dodać plasterki marchewki lub selera - nadadzą papryce słodszego smaku. Do kiszenia zawsze używaj soli kamiennej bez dodatku jodu - dzięki temu fermentacja przebiegnie prawidłowo. Nie bój się piany podczas kiszenia - to naturalny efekt fermentacji. Gotowa kiszona papryka świetnie smakuje jako dodatek do mięs, kanapek czy jako warzywko do obiadu. Możesz też dodać ją do sałatki jarzynowej lub pokroić do koreczków na imprezę. Zrób kilka słoików już dziś. Zobaczysz, że domowa kiszona papryka smakuje zupełnie inaczej niż ta ze sklepu. Otwórz słoik w grudniu, a zyskasz bombę witamin. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ponad cztery tysiące kibiców dopingowało młodzieżową reprezentację Polski
Ponad cztery tysiące kibiców dopingowało młodzieżową reprezentację Polski
Bełchatów: Dzień Edukacji Narodowej. Nauczyciele otrzymali nagrody
Bełchatów: Dzień Edukacji Narodowej. Nauczyciele otrzymali nagrody
Dzień Drzewa. Zielone święto przypominające o naszej odpowiedzialności
Dzień Drzewa. Zielone święto przypominające o naszej odpowiedzialności
Broń Radom zagrała u siebie z Mławianką Mława
Broń Radom zagrała u siebie z Mławianką Mława
Malbork: Inauguracja Roku Kulturalnego z Januszem Radkiem
Malbork: Inauguracja Roku Kulturalnego z Januszem Radkiem
Kraków: Polsko-węgierskie spotkanie z muzyką, tańcem i jedzeniem
Kraków: Polsko-węgierskie spotkanie z muzyką, tańcem i jedzeniem
Gorzów: Bezkrwawy pojedynek na smyczki pomiędzy Vivaldim a Piazzollą oraz muzyka francuskiego impresjonizmu
Gorzów: Bezkrwawy pojedynek na smyczki pomiędzy Vivaldim a Piazzollą oraz muzyka francuskiego impresjonizmu
Piotrków Trybunalski: Zaczyna się remont drogi krajowej nr 12
Piotrków Trybunalski: Zaczyna się remont drogi krajowej nr 12
Wrocław: Uczniowie masowo wypisują się z religii i edukacji zdrowotnej
Wrocław: Uczniowie masowo wypisują się z religii i edukacji zdrowotnej
Tarnów: Międzynarodowy Festiwal Teatrów Tańca 2025. Na start "Makbet"
Tarnów: Międzynarodowy Festiwal Teatrów Tańca 2025. Na start "Makbet"
Łódź: Wrzucił do sieci grafikę, namierzyli go i przeszukali mieszkanie
Łódź: Wrzucił do sieci grafikę, namierzyli go i przeszukali mieszkanie
Kraków: Kontrowersyjna przebudowa ulicy Tynieckiej. Urzędnicy się ugięli, remont dopiero w wakacje
Kraków: Kontrowersyjna przebudowa ulicy Tynieckiej. Urzędnicy się ugięli, remont dopiero w wakacje