Upiecz cukinię faszerowaną warzywami i mozzarellą. Sprawdzony przepis
Latem korzystam z cukinii w różnorodny sposób. Tym razem proponuję cukinię faszerowaną warzywami i mozzarellą. Podana w ten sposób jest tania, łatwodostępna, niskokaloryczna, a przy tym sycąca i bogata w błonnik. W tym przepisie wykorzystuję ją jako bazę do zdrowego i pełnowartościowego dania, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i lekką kolację. Proponuję wersję z kiełbasą, ale śmiało możesz ją pominąć na rzecz ciecierzycy w wersji wegetariańskiej.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | ALLEKO/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Cukinia faszerowana warzywami i mozzarellą – przepis na letni obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 duże cukinie (najlepiej proste, o średniej grubości),
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała marchewka,
- 1 pomidor,
- 100 g mozzarelli (najlepiej light),
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku,
- 100–150 g wysokiej jakości kiełbasy np.: wiejskiej lub ciecierzycy ze słoika w wersji wegetariańskiej.
Jak zrobić cukinię faszerowaną warzywami i mozzarellą?
Sposób przygotowania:
- Na początku rozgrzej piekarnik do 190°C z funkcją grzania góra-dół.
- Następnie umyj cukinie, przekrój je wzdłuż na pół. Wydrąż środki łyżką i zostaw ok. 1 cm miąższu przy skórce. Wydrążony środek odłóż – wykorzystasz go w farszu.
- Posiekaj cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę i pomidora w drobną kostkę. Wydrążony miąższ z cukinii również posiekaj.
- Jeżeli dodajesz kiełbasę pokrój ją w kostkę, albo – w przypadku wersji – bezmięsnej odcedź z zalewy ciecierzycę.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż 2-3 minuty.
- Dorzuć paprykę, marchew, miąższ z cukinii i pomidora. Duś całość przez ok. 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i wybranymi ziołami.
- Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę lub ciecierzycę i podsmaż przez kolejne 5 minut.
- Po zdjęciu z ognia dodaj pokrojoną mozzarellę – zostaw trochę na wierzch.
- Na blasze ułóż połówki cukinii. Napełnij je farszem, posyp pozostałą mozzarellą.
- Cukinię faszerowaną warzywami i mozzarellą wstaw do piekarnika na 25-30 minut, aż cukinia zmięknie, a ser się zapiecze.
- Po upieczeniu podawaj na gorąco z domowym ketchupem lub sosem chrzanowym.
Przypominam, że najlepsze cukinie kupisz od czerwca do września. W szczycie sezonu są tanie i pełne smaku. Pamiętaj, że posiłek jest sycący, gdyż zawiera dużo błonnika i porcję białka. Idealne na zdrowy posiłek. Jeśli zależy ci na niższej kaloryczności – pomiń kiełbasę, dodaj ugotowany brązowy ryż i użyj mozzarelli light. Możesz przygotować podwójną porcję, połowę przechowywać w lodówce i zapiec je na szybki obiad lub kolację. Nawet po upieczeniu znakomicie się przechowują w lodówce. Smacznego!