Weź nasiona chia, truskawki, mleko i zrób obłędny deser. Ten przysmak jest dziecinnie prosty
Nie masz czasu na spędzenie kilku godzin w kuchni, a natychmiast chcesz zjeść małe co nieco? Polecam ci zrobienie ekspresowego deseru chia z soczystymi truskawkami. To idealne rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy. Możesz podać go na zimno lub na ciepło. Przy tym przygotujesz go w kilka chwil. Zobacz przepis, który zachwyci nawet najwybredniejszych łasuchów.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Manuta/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Ekspresowy deser chia z truskawkami – przepis na sezonowy frykas
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut + czas chłodzenia (minimum 2 godziny).
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
- 4 łyżki nasion chia,
- 1 szklanka mleka lub napoju migdałowego,
- 1 łyżka syropu klonowego lub innego ulubionego słodzika,
- około 200 g świeżych truskawek,
- 6 listków mięty do dekoracji.
Jak zrobić deser z chia i truskawkami?
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj nasiona chia z mlekiem lub napojem migdałowym. Dolej syrop klonowy lub inny słodzik.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
- Deser z chia i truskawkami przykryj i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- W tym czasie nasiona chia wchłoną płyn, zgęstnieją i stworzą gęsty, kremowy pudding.
- Następnie umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Część truskawek możesz zmiksować na mus, jeśli lubisz bardziej jednolitą konsystencję. A połowę zostawić do ułożenia na wierzchu.
- Wyjmij naczynie z puddingiem chia z lodówki.
- Pudding możesz podgrzać jeśli chcesz zjeść go na ciepło.
- Deser chia z truskawkami przełóż do miseczek i pucharków. Rozłóż mus truskawkowy i udekoruj kawałkami pokrojonych owoców.
- Na koniec deser z chia i truskawkami udekoruj listkami mięty.
Mam nadzieję, że ten prosty przepis stanie się twoją nową kulinarną obsesją. Aksamitny deser chia z aromatycznymi słodkimi truskawkami to przysmak na medal. Możesz go zjeść na śniadanie, lekki podwieczorek, a nawet jako małe co nieco między posiłkami. W połączeniu z sezonowymi owocami stworzysz idealny smakowity duet. Co więcej, zrobisz go bez większych problemów. Smacznego!