Zrób nocną owsiankę i zapomnij o pustym żołądku
W tym artykule:
Owsianki przygotowywane przez noc to znakomity sposób na ekspresowe i pożywne śniadanie. Dla łasuchów nie lada gratką będzie owsianka nocna czekoladowa. Kawałki czekolady świetnie rozpuszczą się podczas porannego podgrzewania porcji. Jednak jeśli wolimy bardziej jednolitą konsystencję, warto wsypać do słoika z owsianką wysokiej jakości kakao. Będzie ono źródłem magnezu i żelaza, które wesprą organizm w walce ze zmęczeniem. Podpowiadamy, jak zrobić nocną owsiankę z orzechami.
Zobacz, jak przygotować pyszną nocną owsiankę
Nocna owsianka - przepis z bakaliami
Składniki:
- 75 g płatków owsianych górskich,
- 100 ml mleka (lub innego wybranego płynu),
- 10 g orzechów nerkowca,
- 10 g migdałów,
- 10 g suszonych wiśni lub rodzynek,
- 10 g pestek słonecznika,
- szczypta soli do smaku.
Jak zrobić nocną owsiankę?
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane górskie umieść w wysokiej szklance, słoiku lub termosie i zalej wybranym płynem np.: wodą.
- Mleko, woda lub jogurt ma w całości pokryć płatki w naczyniu.
- Następnie dorzuć bakalie.
- Dopraw szczyptą soli do smaku.
- Zamknij słoik wieczkiem. W przypadku użycia szklanki przykryj ją tzw. woskowijką lub folią spożywczą.
- Po całej nocy owsianka jest gotowa. Jeśli chcesz zjeść ją na ciepło, wystarczy ją odgrzać.
- Pamiętać, że owsianka nocna przygotowywana z jogurtem najlepiej smakuje na zimno.
Owsianka nocna na słodko z ziarnami
Nocna owsianka najczęściej przygotowywana jest na słodko. Wówczas do płatków owsianych dorzuca się kawałki pokrojonego banana, uprażone jabłka czy mango, suszone owoce lub ulubione orzechy. Do owsianki odstawianej na noc można też dorzucić pestki słonecznika lub dyni. Taką zdrową przekąskę można też przygotować na bazie jogurtu (także ze skyrem), z dodatkiem mleka lub na wodzie.
Weganie i wegetarianie, zamiast mleka z powodzeniem mogą wybrać napoje roślinne. Na przykład:
- napój owsiany,
- napój migdałowy,
- napój z orzechów laskowych.
Zimą można zwiększyć kaloryczność i zawartość białka nocnej owsianki poprzez dodanie masła orzechowego, pasty pistacjowej, masła migdałowego, pasty sezamowej tahini albo kremu z orzechów laskowych. Nocna owsianka może by też podana w wersji kokosowej. Wtedy można sięgnąć po napój i wiórki kokosowe.
Owsianka na noc - owoce do płatków
W sezonie letnim warto sięgać po świeże owoce. Nocna owsianka z dodatkiem kakao doskonale smakuje połączona z truskawkami, malinami, czereśniami lub czerwonymi porzeczkami. Poza sezonem można dodać takie owoce jak pestki granatu, cząstki mandarynek lub pomarańcze. Albo skorzystać z mrożonych owoców i zrobić z nich rodzaj gęstego kisielu.
Jak zrobić nocną owsiankę z nasionami chia?
Zdrowa owsianka może być wymieszana z innymi rodzajami płatków np.: orkiszowymi albo połączona z nasionami chia (szałwii hiszpańskiej). Połączenie tych czarnych ziarenek z płynem sprawi, że owsianka będzie miała delikatniejszą konsystencję, bardziej żelującą i stanie się rodzajem puddingu.
Nocna owsianka - opcja wytrawna
Płatki owsiane górskie to również świetny składnik dań wytrawnych, w tym porannej owsianki. Wystarczy zalać płatki wodą i odstawić do lodówki. Następnie rano należy pokroić ulubione warzywa np.: ogórka, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe lub awokado. Danie można doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką słodką (także wędzoną). Osoby jedzące mięso mogą podsmażyć na patelni kawałki kiełbasy lub boczku. Ponadto owsianka nocna na słono może zawierać sadzone jajko. W doborze składników może ograniczyć nas jedynie wyobraźnia i preferencje smakowe.