Zrób to z sałatą zaraz po powrocie z zakupów. Długo zachowa świeżość
Wiele osób nie wyobraża sobie kanapki bez świeżej, chrupiącej, zielonej sałaty. Uwielbiamy też lekkie sałatki, których bazą jest sałata a także jako dodatek do obiadu - liście sałaty z jogurtem czy śmietaną.
W sklepach można kupić gotowe mieszanki sałat, jednak najbardziej wartościowa i najświeższa jest sałata w formie całej zielonej główki.
Niestety sałata, nawet odpowiednio przechowywana, bardzo szybko traci swoją świeżość i jędrność. Z czasem ciemnieje, więdnie i staje się mało apetyczna.
Jak długo sałata jest świeża?
Sałata, niezależnie od tego, czy kupujemy ją w supermarkecie, czy na lokalnym bazarku, powinna być przechowywana w odpowiedniej temperaturze między 3 a 5 stopni Celsjusza, najlepiej w lodówce. Jednak przechowywanie sałaty bez żadnej ochrony sprawi, że zachowa ona swoją świeżość maksymalnie przez 4-5 dni.
Jak rozpoznać, że sałata jest zepsuta?
Jeśli sałata jest śliska w dotyku, a na liściach można zauważyć plamki albo ich kolor zmienił się na brązowy lub szary - to znak, że nie nadaje się już do spożycia. Ważny jest także zapach sałaty - powinien być świeży i ziemisty. Sałaty, na której pojawiła się pleśń, nie można jeść pod żadnym pozorem!
Tak przedłużyć świeżość sałaty - sprawdzone triki
Istnieje kilka prostych sposobów, które wydłużają świeżość sałaty. Warto je zastosować zaraz po przyjściu z zakupów. Poznaj je w naszej galerii.