KuchniaLubelskie specjały trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych

Lubelskie specjały trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych

Podstawą wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych jest tradycja wytwarzania, wynosząca co najmniej 25 lat oraz szczególna i niepowtarzalna jakość związana z metodami produkcji, które gwarantują wyjątkowe cechy i właściwości otrzymanego wyrobu. Takie też są pierogi podrobowe lubelskie oraz mieszek.
Lubelskie specjały trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych

Prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Lista Produktów Tradycyjnych powiększyła się o kolejne przysmaki z Lubelszczyzny. Są to: mieszek w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze oraz pierogi podrobowe lubelskie jako gotowe dania i potrawy. Tym samym region ten posiada już 275 tego typu wyrobów. W całym ubiegłym roku przybyło ich 11.

Pierogi podrobowe lubelskie w dawnych czasach, kiedy mięso gościło w diecie mieszkańców Lubelszczyzny znacznie rzadziej niż dziś, były jednym z pomysłów na zagospodarowanie mniej popularnych części zwierzęciej tuszy. Gospodynie dokonywały bowiem wszelkich starań, aby nawet podroby smakowały wyśmienicie. Do przygotowania pierogów potrzebne są: mąka pszenna, woda, płuca wieprzowe, serca wieprzowe, ozory wieprzowe, wątroba wieprzowa, kasza gryczana, olej, smalec, przyprawy: majeranek, pieprz i sól.

To sycące danie było popularne w naszym regionie zarówno w czasach zaborów, jak i w okresie powojennym, gdy brakowało na stołach podstawowych środków spożywczych. Przetrwało ono do dzisiejszych czasów z uwagi na wyśmienity smak oraz dostępność surowców. Rodowici mieszkańcy województwa, którzy pamięcią sięgają do okresu międzywojennego, twierdzą, iż pierogi te stanowią część kulinarnego dziedzictwa kulturowego w województwie lubelskim.

Jeżeli zaś chodzi o mieszek, jest to odmiana pasztecika w formie okrągłej bułeczki o średnicy od 10 do 12 cm. Nazwa nawiązuje do jego wyglądu, który przypomina typowy skórzany miech. Sporządza się go z mąki pszennej, masła i ziemniaków. Do tego dochodzą: sól, biała kapusta, biała cebula, jajka i pieprz. Z uwagi na prosty skład oraz szybkość przygotowania, mieszek często stanowił dodatek np. do barszczu.

Jadano go przy różnych okazjach na terenie Bełżyc i okolicznych miejscowości, a także na obszarze całego województwa lubelskiego, gdzie dominowała kuchnia chłopska, bazująca na samowystarczalności. Ludzie spożywali to, co mogli przygotować w oparciu o dary natury, oraz o to, co sami wyhodowali i uprawiali. Do produktów łatwiej dostępnych z uwagi na uprawę zbóż należała mąka, dlatego podstawowym rodzajem potraw były dania mączne.

Obraz
Obraz
Źródło artykułu:lublin112.pl

Wybrane dla Ciebie