WAŻNE
TERAZ

Tusk po rozmowach z liderami Europy. "Wsparcie obrony powietrznej"

Ruszył sezon na polską paprykę. Jest lepsza od importowanej?

W lipcu rozpoczął się sezon na polską paprykę. Plantatorzy papryki i innych warzyw ciepłolubnych z Południowego Mazowsza informują, dlaczego warto sięgnąć po polską paprykę i co ją odróżnia od tej, pochodzącej z importu.
Rozpoczął się sezon na polską paprykęRozpoczął się sezon na polską paprykę
Anna Maciejuk

Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw sezonowych. Smaczna, bogata w witaminy i związki odżywcze, o uniwersalnym zastosowaniu. W okresie, kiedy na rynku dostępna jest papryka z rodzimych upraw, warto po nią sięgać nawet codziennie.

Sezon na polską paprykę – od lipca do listopada

W Polsce największe zagłębie uprawy papryki zlokalizowane jest na południu Mazowsza. Paprykę uprawia się w tunelach foliowych, a rośliny sadzi się w gruncie. Produkcją zajmują się niewielkie rodzinne gospodarstwa, wyspecjalizowane w uprawie tego gatunku i zajmujące się nią od pokoleń.

Producenci papryki i innych warzyw ciepłolubnych z Południowego Mazowsza podkreślają walory tego sezonowego warzywa uprawianego w Polsce.
Fot. Licencjodawca

Sezon na polską paprykę zaczyna się w lipcu, kiedy do handlu trafiają pierwsze wybarwione owoce. Zaś zbiory trwają nawet do listopada. Plantatorzy uprawiający paprykę wspólnie promują to warzywo w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw”.

Latem trudno o warzywo, które wygląda tak dobrze na talerzu i smakuje tak świeżo, jak papryka. Czerwona, żółta, pomarańczowa, zielona — każda ma swoją osobowość i swoje kulinarne supermoce. I właśnie teraz jest najlepszy czas, by po nią sięgać: sezon na polską paprykę dopiero się zaczyna i potrwa aż do listopada — czytamy w komunikacie kampanii promocyjnej.

Papryka z południa Mazowsza

Producenci papryki i innych warzyw ciepłolubnych z Południowego Mazowsza podkreślają walory tego sezonowego warzywa uprawianego w Polsce. Jak zaznaczają, polska papryka jest bezkonkurencyjna w porównaniu z importowaną. Bowiem cechuje się najwyższą jakością i zdrowotnością. Między innymi dojrzewa w sposób zrównoważony, bez przyspieszaczy. Dzięki temu lepiej smakuje oraz zachowuje więcej wartości odżywczych.

Choć papryka często kojarzy się z krajami śródziemnomorskimi, to najlepszą — i najbardziej aromatyczną — znajdziemy tu, w Polsce. Większość papryki uprawianej w naszym kraju pochodzi z południa Mazowsza, z okolic Przysuchy, Potworowa i Radomia. To tam, w rodzinnych gospodarstwach i pod osłonami w tunelach foliowych, rośnie papryka, która trafia później na nasze stoły — świeża, lokalna i dojrzewająca w naturalnym rytmie sezonu.

Polska papryka to kolor, smak i zdrowie

Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw sezonowych. Jest bogata w witaminę C, błonnik, przeciwutleniacze i beta-karoten. Co ciekawe, czerwona papryka ma niemal tyle samo beta-karotenu co marchewka. Dodatkowo jest lekkostrawna, niskokaloryczna i bardzo uniwersalna.

Warzywo to jest smaczne, a owoce występujące w różnych kolorach mają dodatkowo wartość ozdobną. Jednak to nie tylko ozdoba obiadu czy kolorowy składnik sałatki. Bowiem z papryki można tworzyć rozmaite dania, np.:

  • szaszłyki na grilla – z papryką, cukinią, cebulą i pieczarkami;
  • sałatki i pasty warzywne;
  • leczo, paprykę faszerowaną, zupy krem;
  • przetwory – marynowana papryka w zalewie.

Sprawdzaj kraj pochodzenia papryki!

Przy zakupie papryki w sklepie czy na targu niezwykle ważne jest, aby sprawdzić kraj pochodzenia. Bowiem polska papryka odznacza się unikalnymi cechami i wyższą jakością niż importowana. Mianowicie, warzywa importowane najczęściej zbiera się niedojrzałe, tak by przetrwały długi transport przez tysiące kilometrów. Przez to tracą swój smak oraz wartości odżywcze.

Tymczasem polska papryka trafia do sklepu nawet w ciągu 24–48 godzin od zbioru. Dzięki temu jest świeża, aromatyczna, smaczna i chrupiąca. Ponadto warto podkreślić, że wybierając polskie warzywa, wspieramy lokalnych producentów, rolników i rodzime gospodarstwa.

Polska papryka to styl życia

Polska papryka z tuneli południowego Mazowsza to coś więcej niż produkt sezonowy. To symbol mądrych wyborów, zdrowego odżywiania i stylu życia. Jest to świetny wybór dla wszystkich, którzy chcą jeść smacznie, zdrowo i lokalnie.

Zaś jeśli chodzi o zmianę nawyków żywieniowych, to rozpoczynający się sezon na polską paprykę jest dobrym momentem, by włączyć to warzywo do swojej diety. Zatem, zgodnie z hasłem kampanii „Moc Polskich Warzyw”:

Zacznij od papryki. I zmień swój talerz na lepszy – codziennie.

Kampania „Moc Polskich Warzyw”

Polską paprykę promują wśród konsumentów producenci tego warzywa w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw”. Projekt koordynuje Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Ponadto w kampanii biorą udział:

  • Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw; Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami;
  • Stowarzyszenie Malinowy Król;
  • Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych;
  • Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.
  • Kampania „Moc Polskich Warzyw” jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Źródło: www.mocpolskichwarzyw.pl

Źródło artykułu: agrofakt.pl

Wybrane dla Ciebie

Mistrzowie Malborka podczas Castle Triathlon 2025
Mistrzowie Malborka podczas Castle Triathlon 2025
Polskie finanse publiczne. Fitch zmienia perspektywę ratingu na negatywną
Polskie finanse publiczne. Fitch zmienia perspektywę ratingu na negatywną
Mecz juniorów Broni Radom z Sadownikiem Błędów
Mecz juniorów Broni Radom z Sadownikiem Błędów
Konin: Przełamali strach przed pomocą. Seniorzy uczyli się ratować życie
Konin: Przełamali strach przed pomocą. Seniorzy uczyli się ratować życie
Poznań: Poznańskie szkoły z imponującym wynikiem w Rowerowej Stolicy Polski. Która była najlepsza w mieście?
Poznań: Poznańskie szkoły z imponującym wynikiem w Rowerowej Stolicy Polski. Która była najlepsza w mieście?
Żukowo: Chodził po domach i straszył ludzi nożem. Potem zaatakował policjantów. Zatrzymany 50-letni Ukrainiec
Żukowo: Chodził po domach i straszył ludzi nożem. Potem zaatakował policjantów. Zatrzymany 50-letni Ukrainiec
Wielkopolska: Te nieoczywiste miejsca pełne grzybów Cię zaskoczą
Wielkopolska: Te nieoczywiste miejsca pełne grzybów Cię zaskoczą
Tarnów: Kłopotliwy objazd ulicy Lwowskiej powoduje korki w Mościcach
Tarnów: Kłopotliwy objazd ulicy Lwowskiej powoduje korki w Mościcach
Gmina Malechowo: Dramat. Szczeniaczki potraktowano jak zbędne śmieci. Pieski szukają domu
Gmina Malechowo: Dramat. Szczeniaczki potraktowano jak zbędne śmieci. Pieski szukają domu
Puchar Polski na szczeblu okręgu radomskiego. Kto zagra w ćwierćfinale?
Puchar Polski na szczeblu okręgu radomskiego. Kto zagra w ćwierćfinale?
Gołańcz: Trwa wymiana wodomierzy na terenie gminy
Gołańcz: Trwa wymiana wodomierzy na terenie gminy
Rybnik: Kardiologiczna sensacja. Życie 42-latka uratowane
Rybnik: Kardiologiczna sensacja. Życie 42-latka uratowane