Tym różnią się polskie truskawki od zagranicznych. Tak je rozpoznasz
Od kiedy są polskie truskawki?
Sezon na truskawki w Polsce rozpoczyna się zazwyczaj pod koniec maja i trwa do początku lipca. W tym czasie na rynkach i bazarach pojawiają się pierwsze polskie truskawki, które są uprawiane w tunelach i szklarniach. Truskawki z gruntu, które charakteryzują się najlepszym smakiem i aromatem, najczęściej dostępne są od początku czerwca.
Wybierając polskie truskawki, wspieramy lokalnych rolników i gospodarkę. Co więcej, mamy pewność, że owoce, które trafiają na nasz stół, są świeże i pełne wartości odżywczych. Polskie truskawki są bogate w witaminę C oraz przeciwzapalne antyoksydanty, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Z jakich krajów importuje się truskawki do Polski?
Oprócz tych polskich truskawek, sprzedawcy często oferują importowane, w konkurencyjnych, a nawet niższych cenach. Owoce często pochodzą z Grecji, Holandii, Hiszpanii, Węgier czy Turcji. Mogą być dostępne przez cały rok, ale ich smak i wartości odżywcze często nie dorównują polskim odpowiednikom.
Polskie truskawki są świeże, bardziej soczyste, aromatyczne i słodsze od importowanych. Często cechują się wyższą zawartość cennych składników, głównie przeciwzapalnych antyoksydantów, między innymi witaminy C.
Niestety zdarza się, że nieuczciwi sprzedawcy oferują importowane truskawki, jako te rzekomo pochodzące z Polski.
Tym różnią się polskie świeże truskawki od tych sprowadzanych z zagranicy
Rozpoznanie polskich truskawek może być nie lada wyzwaniem. Sto procent pewności nie sposób mieć, ale istnieje kilka cech, które mogą nam w tym pomóc.
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na szypułkę. W polskich truskawkach jest ona świeża, sztywna i ma soczyście zielony kolor, co świadczy o świeżości owocu.
Na jakie jeszcze cechy zwrócić uwagę? Jak rozpoznać polskie truskawki od zagranicznych? Szczegóły w galerii: