Borówki amerykańskie - takie są zalety ich jedzenia. Oto kiedy trzeba włączyć je do diety
Borówka amerykańska to wyjątkowo smaczny sezonowy owoc, który z każdym rokiem zyskuje na popularności. Poza sezonem także można kupić borówki, jednak najsmaczniejsze zjemy właśnie latem.
Borówki mają wiele właściwości odżywczych. Owoce są bowiem niezwykle bogate w kwasy i sole mineralne, witaminy (A, C i E), antyoksydanty, błonnik i wiele innych cennych substancji prozdrowotnych.
Borówki amerykańskie są źródłem między innymi witaminy B9, C i K oraz manganu, miedzi i potasu, jak również węglowodanów, błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów
Dzienna porcja borówek amerykańskich powinna wynosić około 150 gramów, wówczas będą wywierały korzystny wpływ na nasz organizm. Borówki zalicza się do najbezpieczniejszych owoców - mogą je jeść zarówno dzieci, kobiety w ciąży jak i seniorzy.
Borówki nie są wskazane osobom szczególnie wrażliwym na salicylany oraz uczulone na leki z grupy NLPZ.
Uprawa borówki amerykańskiej jest dość wymagająca, ale nie jest skomplikowana. Do uprawy wymaga żyznej, wilgotnej i kwaśnej gleby (pH 3,5-4,5). Warto wiedzieć, że krzewy borówki muszą znajdować się na nasłonecznionych przynajmniej przez kilka godzin w ciągu dnia miejscach. Krzewy borówki amerykańskiej są delikatne, dlatego powinny być osłonięte przed wiatrem.