Chcesz żyć dłużej? Zwróć uwagę na poranny nawyk przy stole
Co ujawniło 20-letnie badanie nawyków żywieniowych tysięcy osób?
Wyniki wieloletniego, trwającego ponad dwie dekady badania, w którym regularnie monitorowano styl życia, stan zdrowia i zwyczaje żywieniowe 2945 dorosłych Brytyjczyków w wieku od 42 do 94 lat, przyniosły zaskakujące odkrycie. Analiza danych wykazała, że im byli starsi, tym wyraźniejsza stawała się tendencja do spożywania zarówno śniadania, jak i kolacji o coraz późniejszych godzinach. Co ciekawe, osoby uczestniczące w badaniu stopniowo zawężały też dzienne okno żywieniowe.
Opóźnianie pierwszego posiłku powiązane z gorszym stanem zdrowia
Naukowcy z Massachusetts General Hospital, kierowani przez dr. Hassana Dashtiego, towarzyszyli tysiącom osób, skrupulatnie dokumentując ich nawyki żywieniowe.
Zaobserwowali, że konsekwentne opóźnianie pierwszego posiłku w ciągu dnia było powiązane z gorszym stanem zdrowia fizycznego i psychicznego. U uczestników, którzy jadali późne śniadania, częściej diagnozowano:
- depresję,
- stany lękowe,
- chroniczne zmęczenie,
- problemy z higieną jamy ustnej.
- Nasze badania pokazują, że u osób starszych zmiany w godzinach posiłków, a szczególnie śniadania, mogą pełnić rolę prostego wskaźnika stanu zdrowia. Zarówno pacjenci, jak i lekarze mogą wykorzystać te zmiany jako wczesny sygnał ostrzegawczy, wskazujący na możliwe problemy zdrowotne fizyczne lub psychiczne. - powiedział dr Hassan Dashti.
Warto nadmienić, że uczestnicy badania, którzy systematycznie spożywali śniadanie później, wykazywali wyższe ryzyko śmierci w trakcie obserwacji.
To odkrycie nie tylko zaskoczyło naukowców, ale także nadało nowe spojrzenie na znane powiedzenie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia.
- Związek między przesunięciem śniadania na późniejszą godzinę a wyższym ryzykiem śmierci wskazuje, że godziny posiłków mogą odzwierciedlać coś więcej niż osobiste preferencje i mogą być powiązane ze starzeniem biologicznym lub pogorszeniem stanu zdrowia. - przyznał Dashti.
Dlaczego nie warto zwlekać rano ze śniadaniem?
Opóźnienie pierwszego posiłku sprawia, że trudniej jest w ciągu dnia dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w optymalnych ilościach.
Dotyczy to zwłaszcza białka, które jest kluczowe dla utrzymania masy mięśniowej (zapobiegania sarkopenii) i prawidłowego funkcjonowania neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nastrój.
Późne śniadanie często idzie w parze z nieregularnym trybem dnia, późnym chodzeniem spać, zmniejszoną aktywnością fizyczną i podjadaniem wieczornym. Wszystkie te czynniki są powiązane z gorszym zdrowiem metabolicznym i psychicznym, tworząc cykl, który dodatkowo pogłębia problem.
W przypadku osób starszych przyjmujących leki, opóźnione lub nieregularne posiłki mogą zaburzać wchłanianie i skuteczność farmakoterapii, prowadząc do pogorszenia stanu zdrowia i dalszej utraty apetytu.
Jedz śniadanie w ciągu 1-2 godzin po przebudzeniu, utrzymuj regularny rytm posiłków (np. śniadanie 7-8, lunch 12-13, kolacja 17-19), z zachowaniem 10-12-godzinnego okna snu i postu, unikając podjadania przed snem.