Ciasto czekoladowe z kremem, malinami, pistacjami i kajmakiem

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone, malinami, pistacjami, kajmakiem i polewą czekoladową
Ciasto czekoladowe z kremem (Generative AI)Ciasto czekoladowe z kremem (Generative AI)
Źródło zdjęć: © Ciasto czekoladowe z kremem (Generative AI) | Ciasto czekoladowe z kremem (Generative AI)
Barbara Lewandowska

Składniki

Biszkopt czekoladowy

  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju (dla delikatnej wilgotności)

Krem śmietanowo - mascarpone

  • 300 ml śmietanki 30–36%
  • 300 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem pistacjowy

  • 200 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki pasty pistacjowej (lub zmiksowane, niesolone pistacje)
  • 2 łyżki cukru pudru

Masa kajmakowa

  • 200 g kajmaku (masa krówkowa)
  • 2 łyżki śmietanki 30% – do rozrzedzenia

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka masła

Dodatki

  • 200 g świeżych malin
  • 80 g niesolonych pistacji (część posiekana, część cała do dekoracji)

Wykonanie

Biszkopt

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając. Następnie dodaj żółtka i olej.
  3. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj szpatułką.
  4. Piecz w 170 °C ok. 40 min (forma 22–24 cm). Ostudź i przekrój na 3 lub 4 blaty.

Krem śmietanowo-mascarpone

  1. Ubij śmietankę na sztywno.
  2. Osobno wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem i wanilią.
  3. Delikatnie połącz obie masy.

Krem pistacjowy

  1. Ubij śmietankę na sztywno.
  2. Wymieszaj mascarpone z pastą pistacjową i cukrem pudrem.
  3. Połącz obie części, delikatnie mieszając.

Masa kajmakowa

Podgrzej lekko kajmak, dodaj śmietankę i wymieszaj na gładką, kremową konsystencję.

Polewa czekoladowa

Podgrzej śmietankę, zdejmij z ognia, dodaj połamaną czekoladę i masło, mieszaj do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.

Składanie ciasta

  1. 1 blat: nasącz lekko (np. mlekiem z wanilią). Posmaruj połową kremu śmietanowo-mascarpone, możesz posypać częścią malin i pistacji.
  2. 2 blat: rozsmaruj krem pistacjowy, również możesz dodać maliny
  3. 3 blat: wyłóż masę kajmakową i cienką warstwę kremu mascarpone.
  4. 4 blat: na wierzch połóż resztę kremu mascarpone.
  5. Wylej polewę czekoladową, pozwól jej lekko spłynąć po bokach.
  6. Udekoruj malinami i posiekanymi pistacjami.

Chłodzenie i podanie

Odstaw ciasto do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na noc). Smaki się połączą, a kremy ładnie stężeją.

Cenne wskazówki

Nasączenie (ponczowanie) biszkoptu

Biszkopt czekoladowy ma tendencję do bycia nieco suchym, więc delikatne nasączenie to dobry pomysł — ale z umiarem, by nie stracił struktury. Oto kilka propozycji ponczu:

  • Klasyczny: ½ szklanki mleka + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
  • Kawowy: ½ szklanki słabej, ostudzonej kawy (świetny do czekoladowych ciast).
  • Malinowy: ½ szklanki wody + 1 łyżeczka soku z cytryny + 1 łyżeczka syropu malinowego lub soku z malin.

Każdy blat skrapiaj równomiernie pędzelkiem lub łyżką, najlepiej tuż przed nałożeniem kremu. Nie nasączaj warstwy z kajmakiem — ten krem sam jest wilgotny i „nasączy” ciasto od środka.

Kremy

  • Ubij śmietanę mocno schłodzoną (najlepiej wcześniej wstawić miskę i trzepaczkę do lodówki na 15 min).
  • Jeśli chcesz, by kremy były bardziej stabilne (np. na tort warstwowy), możesz dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wody i lekko przestudzonej – ale nie jest to konieczne, jeśli ciasto będzie chłodzone.
  • Krem pistacjowy można dodatkowo „ożywić” łyżką likieru pistacjowego lub odrobiną pasty z wanilii.

Polewa

  • Zrób ją dopiero po schłodzeniu ciasta (inaczej spłynie).
  • Jeśli chcesz efekt lśniącej tafli, polewaj ciasto, gdy polewa ma temperaturę ok. 35 °C – wtedy jest płynna, ale już nie za gorąca.
  • Dla ciekawego efektu możesz posypać jeszcze ciepłą polewę drobno posiekanymi pistacjami lub płatkami czekolady.

Chłodzenie

  • Po złożeniu schowaj ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc – smaki się „przegryzą”, biszkopt wchłonie wilgoć z kremów, a całość nabierze idealnej konsystencji.
  • Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki ok. 20 minut wcześniej, żeby kremy nabrały miękkości.

Dodatkowy trik

Jeśli chcesz, żeby maliny zachowały świeżość i nie puściły soku do kremu:

  • obtocz je delikatnie w cukrze pudrze przed włożeniem między warstwy. ( ale to efekt tymczasowy)
Wybrane dla Ciebie
Lekkie ciasto czekoladowe z coca colą. Proste do zrobienia i puszyste
Lekkie ciasto czekoladowe z coca colą. Proste do zrobienia i puszyste
Koncertowa gra Kanadyjczyka. Trzy wygrane tercje faworyta
Koncertowa gra Kanadyjczyka. Trzy wygrane tercje faworyta
Lider lepszy od mistrza. Zagłębie z przepustką do Krynicy
Lider lepszy od mistrza. Zagłębie z przepustką do Krynicy
3. liga. Broń Radom wygrała u siebie z Ząbkovią Ząbki
3. liga. Broń Radom wygrała u siebie z Ząbkovią Ząbki
Zgodnie z planem. Sanoczanie ulegli beniaminkowi. Niedoszły gracz dał o sobie znać
Zgodnie z planem. Sanoczanie ulegli beniaminkowi. Niedoszły gracz dał o sobie znać
Udany powrót i złoty gol. Alho uratował jastrzębian
Udany powrót i złoty gol. Alho uratował jastrzębian
Jelenia Góra: Opel spadł z wiaduktu. Za kierownicą 18-latka
Jelenia Góra: Opel spadł z wiaduktu. Za kierownicą 18-latka
Lublin: Zimowa atrakcja Ogrodu Botanicznego UMCS! Kiedy otwarcie?
Lublin: Zimowa atrakcja Ogrodu Botanicznego UMCS! Kiedy otwarcie?
Wągrowiec: Wystawa "Mikołaj Kopernik. Opowieść o życiu i dziele"
Wągrowiec: Wystawa "Mikołaj Kopernik. Opowieść o życiu i dziele"
Trzcinica: Dzień Seniora. Czas radości oraz wspólnego świętowania
Trzcinica: Dzień Seniora. Czas radości oraz wspólnego świętowania
Pleśna: Dziki niszczą pola uprawne
Pleśna: Dziki niszczą pola uprawne
Rzeszów: Znamy laureatów 04. Festiwalu Arcydzieł
Rzeszów: Znamy laureatów 04. Festiwalu Arcydzieł