Lekkie ciasto czekoladowe z coca colą. Proste do zrobienia i puszyste
Ciasto z coca colą? Okazuje się, że to świetny pomysł. Zwłaszcza jeśli to ciasto mocno czekoladowe. Coca cola nadaje mu lekkości, puszystości oraz korzennego aromatu. Wypróbuj przepis na ciasto czekoladowe z coca colą chociaż raz, a będziesz wracać do tego wypieku.
Źródło zdjęć: © 123rf.com | 123rf/serezniy/zdjęcie ilustracyjne
Karolina Głogowska
Masz ochotę na lekkie, puszyste i mocno czekoladowe ciasto? Dodaj do niego coca colę! Kiedy pierwszy raz jadłam taki wypiek u koleżanki, nie mogłam się nadziwić, jak leciutkie jest jej ciasto czekoladowe. Bardzo się zdziwiłam, gdy zdradziła, że dolała do masy coca colę. Okazuje się, że to sprytny pomysł, bo znany napój, który możesz także zastąpić pepsi, nadaje ciastu lekkości i puszystości. Do tego korzenny aromat podkręca mocno czekoladowy smak ciasta.
Ciasto czekoladowe z coca colą
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie 40 minut
Porcja: średnia blacha
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 200 ml coca coli,
- 150 ml śmietany 18%,
- 200 g cukru,
- kostka masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki kakao bez cukru,
- 2 jajka,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Na polewę czekoladową:
- 100 ml śmietanki 30%,
- 100 g gorzkiej czekolady.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z coca colą?
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, zwykły cukier.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj kakao i wymieszaj na gładki sos. Zostaw do lekkiego ostudzenia.
- W osobnej misce wymieszaj jajka, śmietanę i coca colę. Powoli wlej masę kakaową i mieszaj.
- Mokre składniki powoli dodawaj do suchych i wymieszaj na gładkie ciasto.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz ok. 40 minut.
- Przygotuj polewę czekoladową. W rondelku podgrzej śmietankę i czekoladę. Wymieszaj na gładką masę i po lekkim przestudzeniu polej nią ciasto.