Ciasto z kruszonką jak u babci. Sięgnij o borówki
Masz ochotę na szybki wypiek na lato? Polecam iść na bazarek i kupić borówki. Właśnie teraz są najsłodsze, świeże i niedrogie. Owoce z targu gwarantują, że ciasto z borówkami i kruszonką będzie miało pełnię smaku. To prosty, tradycyjny przepis, którego nie powstydziłaby się żadna cukiernia. Z tą różnicą, że tutaj kontrolujesz składniki, a koszt wykonania jest niższy niż w renomowanym lokalu i daje dużo satysfakcji.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | manyakotic/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Wilgotne ciasto z borówkami i kruszonką – tradycyjny przepis jak u babci
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: ok. 30 minut + 45 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 160 ml oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej,
- 1/3 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki mleka,
- 400 g świeżych borówek (zimą możesz użyć mrożonych owoców).
- 100 g masła,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru.
Jak zrobić ciasto z borówkami i kruszonką?
Sposób przygotowania:
- Na początku utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodawaj powoli olej i cały czas ucieraj.
- Następnie wlej ciepłe mleko.
- Przesiej do miski mąkę pszenną i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Dodawaj po łyżce suche składniki do mokrych do uzyskania gładkiego ciasta.
- Następnie wyłóż formę o wymiarach 25 × 35 cm papierem do pieczenia i wlej ciasto. Przy pomocy silikonowej szpatułki wyrównaj od góry.
- Następnie oczyść i osusz borówki i rozsyp równomiernie na wierzchu ciasta.
- Szybko przygotuj kruszonkę. Rozetrzyj w palcach masło z mąką pszenną i cukrem, aż powstaną okruchy. Posyp równomiernie borówki.
- Wilgotne ciasto z borówkami i kruszonką wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
- Piecz około 45 minut, aż kruszonka będzie złota, a ciasto upieczone.
- Upieczone szybkie ciasto z borówkami i kruszonką. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie. Lekko ciepłe pokrój na 12 porcji.
To ciasto smakuje tak, jak dawniej u babci – proste, tradycyjne, a jednocześnie na tyle dopracowane, że nie odstaje od wypieków, które można kupić w eleganckiej cukierni. Jeśli chcesz, aby ciasto było jeszcze delikatniejsze, to zamiast mleka użyj maślanki w temperaturze pokojowej. Zrób je, gdy borówki są w sezonie, a żaden łasuch się im nie oprze. Smacznego!