Część z nas zastępuje tą rybą karpia. Powód jest prosty

Jest powszechnie uznawany za jedną z najszlachetniejszych ryb słodkowodnych w Polsce i Europie. Sandacz zawdzięcza to swoim wyjątkowym walorom kulinarnym. Na świątecznym stole może z powodzeniem zastąpić karpia, jeśli szukasz chudej ryby. To niejedyna zaleta sandacza prosto z polskich stawów.
Sandacz jest największą drapieżną rybą z rodziny okoniowatych w EuropieSandacz jest największą drapieżną rybą z rodziny okoniowatych w Europie
Źródło zdjęć: © Pixabay.com | LuckyLife11/pixabay
Agata Wodzień-Nowak

Drapieżne ryby schodzą na pniu. Młodzi wolą zastąpić karpia

- Mamy szczyt sezonu, w 3 tygodnie musimy sprzedać rybę hodowaną przez cały roku - słyszymy w gospodarstwie rybackim położonym na granicy województwa łódzkiego i małopolskiego.

- Karp króluje, ale w różnych formach. Starsi wciąż wolą żywego, ale młodsze pokolenie preferuje przetwory, rybę pociętą, filety. Zanika umiejętność obróbki karpia - przyznaje pracownica stawów. - Drapieżniki schodzą na pniu, ile byśmy nie mieli, wszystkie są wykupowane.

Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska

Na liście tych rybich drapieżników, jest m.in. sum, szczupak i sandacz.

W Polsce i Europie sandacz zajmuje zaszczytne miejsce wśród ryb słodkowodnych, co zawdzięcza przede wszystkim swoim niezrównanym cechom kulinarnym:

  • Mięso jest białe, chude, zwarte i jędrne. Ma bardzo delikatny smak, pozbawiony intensywnego, "mulistego" zapachu, który bywa przypisywany innym rybom słodkowodnym.
  • Sandacz ma niewiele ości międzymięśniowych, a te, które posiada, są stosunkowo duże i łatwo odchodzą od mięsa, co czyni go bardzo wygodnym w jedzeniu.

W kuchni jest niezwykle wszechstronny. Mniejsze lub średnie okazy idealnie nadają się do eleganckiego pieczenia w całości z ziołami i cytryną. Filety z sandacza, często serwowane ze skórą (dla zachowania soczystości), są cenione w najlepszych restauracjach jako symbol elegancji i delikatności smaku.

Inna ryba o podobnych cechach to np. pstrąg (zwłaszcza tęczowy). Również szlachetny, o delikatnym mięsie i stosunkowo niewielkiej ilości ości. Często pieczony w całości. Jednak jego mięso bywa jaśniejsze lub lekko różowe (pstrąg łososiowy). Królewska ryba to także jesiotr o niemal całkowitym braku ości (ma chrzęstne płyty), z chudym, jędrnym mięsem.

Sandacz najchętniej żyje w rzekach i Bałtyku, ale i stawy z niego nie rezygnują

Sandacz jest największym europejskim przedstawicielem rodziny okoniowatych. Ten drapieżnik zamieszkuje wolno płynące rzeki, jeziora oraz portowe akweny w Europie. Choć historycznie jego ojczyzną była Europa Wschodnia, obecnie, dzięki intensywnemu zarybianiu, można go spotkać niemal we wszystkich wodach Europy Zachodniej, a także w słonawych wodach Morza Bałtyckiego.

Sandacze prowadzą życie w głębszych warstwach wody, szybko rosnąc. Osiągają imponujące rozmiary - do 130 cm długości i wagi 12-18 kilogramów - i mogą żyć od 10 do 20 lat, a podczas pogoni za ofiarą potrafią rozwinąć znaczne prędkości. Jest to wyjątkowo popularny i cenny gatunek w wędkarstwie.

Sandacze są intensywnie poławiane zarówno na Bałtyku, jak i w wodach śródlądowych, a w wielu miejscach obserwuje się oznaki przełowienia, wskazuje WWF. Szacuje się, że bez systematycznego zarybiania utrzymanie populacji w wielu akwenach byłoby niemożliwe. Globalne połowy tej ryby wynoszą około 20 tysięcy ton rocznie. Pomimo to, Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody zaklasyfikowała sandacza jako gatunek najmniejszej troski.

Hodowla ryby jest wymagająca, ale opłacalna

Sandacza hoduje się również w stawach. Wadą jest jednak to, że sandacze, jako drapieżniki, wymagają dużej ilości białka - na wyprodukowanie jednego kilograma hodowlanego sandacza potrzeba aż 3 kg dziko żyjących ryb na paszę, zwraca uwagę WWF.

Z kolei firma z branży rybnej tłumaczy, że hodowla ryb w systemie recyrkulacji wody (RAS) zapewnia pełną kontrolę nad środowiskiem, umożliwiając precyzyjną optymalizację takich parametrów jak temperatura, natlenienie, oświetlenie oraz dawkowanie i częstotliwość karmienia. Opanowanie techniki kontrolowanego tarła poza sezonem pozwala na utrzymanie stabilnej i ciągłej produkcji ryb handlowych przez cały rok.

W optymalnych warunkach hodowlanych sandacz może osiągnąć masę od 1,1 kg do 1,4 kg w ciągu zaledwie 12 miesięcy.

System recyrkulacji, wykorzystujący wodę w obiegu do 93%, jest nie tylko przyjazny dla środowiska, ale również ekonomiczny, ponieważ ogranicza zużycie świeżej wody do zaledwie 7% całkowitej objętości basenów dziennie, jednocześnie gwarantując rybom najlepsze warunki bytowania i wzrostu.

Czytaj też: Polska liderem w produkcji karpia w UE. Hodowcy postawili na jedną rzecz

Dlaczego warto jeść ryby? To skarbnica zdrowia

Ministerstwo zdrowia razem z Narodowym Funduszem Zdrowia przekonują, że ryby stanowią niezwykle wartościowy element diety głównie dzięki wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie sam ich wytwarzać, muszą być one regularnie dostarczane z pożywieniem. Związki te wykazują wszechstronne działanie prozdrowotne:

  • chronią przed rozwojem cukrzycy typu 2, nadwagą i otyłością,
  • a także znacząco zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak nadciśnienie, choroba wieńcowa i udary, ponieważ nie podnoszą poziomu złego cholesterolu LDL,
  • mogą zwiększać poziom dobrego cholesterolu HDL.

Dodatkowo, kwasy omega-3 obniżają ryzyko rozwoju nowotworów, demencji, choroby Alzheimera oraz chorób o podłożu zapalnym, jak łuszczyca czy reumatoidalne zapalenie stawów. Są też kluczowe dla prawidłowego rozwoju dzieci, wspierając układ nerwowy, wzrok i funkcje mowy, a także wzmacniają ogólną odporność.

Jako produkt praktycznie pozbawiony węglowodanów, ryby są idealne dla osób na diecie niskoglikemicznej. Ponadto, dania rybne są bogatym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka oraz niezbędnych składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, żelazo, fosfor, selen i jod.

Ryby dostarczają również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym witaminy A, która jako silny antyoksydant chroni oczy, oraz witaminy D, niezbędnej dla zdrowia kości i zębów.

Wybrane dla Ciebie
Mięciutkie pierniczki do słoika. Zobacz przepis na domowe wypieki
Mięciutkie pierniczki do słoika. Zobacz przepis na domowe wypieki
Pułtusk: Uwaga na łosie w powiecie. Dwa zderzenia w jeden weekend
Pułtusk: Uwaga na łosie w powiecie. Dwa zderzenia w jeden weekend
Wyjątkowo soczysty schab w rękawie. Poznaj przepis na mięso, które rozpadnie się pod widelcem. Sprawdzony przepis jak od babci
Wyjątkowo soczysty schab w rękawie. Poznaj przepis na mięso, które rozpadnie się pod widelcem. Sprawdzony przepis jak od babci
Ciasto piernikowe z kremem. Zrobisz je na ostatnią chwilę
Ciasto piernikowe z kremem. Zrobisz je na ostatnią chwilę
Nowy wyciek z GTA 6. Jest tak ubogi, że zainteresuje tylko największych fanów serii
Nowy wyciek z GTA 6. Jest tak ubogi, że zainteresuje tylko największych fanów serii
Warszawa: Policja rozbija narkotykową siatkę. 20 osób zatrzymanych
Warszawa: Policja rozbija narkotykową siatkę. 20 osób zatrzymanych
Gorzów: Tragiczny wypadek na rowerze. Nie żyje 17-latek
Gorzów: Tragiczny wypadek na rowerze. Nie żyje 17-latek
Legnica: Skrajne zaniedbane psy w mieszkaniu. 36-latek podejrzewany o znęcanie
Legnica: Skrajne zaniedbane psy w mieszkaniu. 36-latek podejrzewany o znęcanie
Rybnica: Młody kierowca bez uprawnień uderzył w drzewo. Trzech pasażerów trafiło do szpitala
Rybnica: Młody kierowca bez uprawnień uderzył w drzewo. Trzech pasażerów trafiło do szpitala
Piotrków: Andrzejki Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Był taniec, śpiew i wspólne świętowanie w sali Arresto
Piotrków: Andrzejki Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Był taniec, śpiew i wspólne świętowanie w sali Arresto
Kamieńsk: Ruszyły zapisy do jubileuszowej 10. edycji Trail Kamieńsk
Kamieńsk: Ruszyły zapisy do jubileuszowej 10. edycji Trail Kamieńsk
Zachodniopomorskie: Miasta z największą liczbą śmiertelnych wypadków
Zachodniopomorskie: Miasta z największą liczbą śmiertelnych wypadków
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇