Wyjątkowo soczysty schab w rękawie. Poznaj przepis na mięso, które rozpadnie się pod widelcem. Sprawdzony przepis jak od babci
Delikatny schab pieczony w rękawie doskonale komponuje się z ziemniakami przyrządzanymi w różnej postaci. Może to być purée ziemniaczane, pieczone ziemniaki lub po prostu ugotowane i podane z masłem. Schab upieczony w rękawie możesz też podać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko lub brązowym ryżem. Jako zieloną przystawkę podaj surówkę z kapusty pekińskiej, surówkę z marchewki lub zasmażane buraczki. Jeśli chcesz, dodaj do rękawa ze schabem pokrojoną cebulę w piórka i ćwiartki jabłek.
TYLKO U NAS! Sara Janicka jest PO ROZWODZIE. Opowiedziała o relacjach z Zakościelnym
Soczysty schab pieczony w rękawie - przepis na rodzinny obiad
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + 1,5 godziny pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić soczysty schab pieczony w rękawie?
Sposób przygotowania:
- Na początku mięso dokładnie osusz papierowym ręcznikiem i ewentualnie oczyść z tłuszczu.
- W małym słoiku wymieszaj olej, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: słodką paprykę, majeranek, rozmaryn, sól i pieprz.
- Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj szczyptę ostrej papryki. Energicznie potrząśnij, aby uzyskać jednorodną emulsję.
- Natrzyj schab przygotowaną marynatą, starając się pokryć całą powierzchnię mięsa.
- Tak zamarynowane mięso włóż do lodówki na minimum 1 godzinę, choć najsmaczniejszy będzie pozostawiony na całą noc.
- Gdy schab jest już zamarynowany, rozłóż rękaw do pieczenia.
- Włóż mięso do rękawa, a następnie szczelnie zamknij oba końce, zostawiając trochę przestrzeni, aby rękaw mógł się napompować podczas pieczenia.
- Połóż rękaw z mięsem na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i nakłuj rękaw w kilku miejscach wykałaczką.
- To pozwoli na swobodne parowanie i zapobiegnie pęknięciu rękawa w piekarniku.
- Nagrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół. Piecz schab przez około 1,5 godziny. Na ostatnie 10 minut rozetnij rękaw, aby mięso lekko się zarumieniło.
- Po upieczeniu wyjmij schab z piekarnika i pozostaw na kilka minut, aby soki wewnątrz mięsa się uspokoiły. Dzięki temu każdy plaster będzie po ukrojeniu idealnie soczysty.
Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia sycącego obiadu dla całej rodziny. Smacznego!