Czy przechowywać dynię w lodówce, żeby dłużej stała? Ten trik z olejem i solą naprawdę działa!
Ta odmiana dyni jest najzdrowsza
Dynia występuje w wielu odmianach - od bardzo drobnych, po takie, które osiągają wręcz monstrualne rozmiary. W Polsce najłatwiej kupić dynię olbrzymią lub zwyczajną. Bardzo popularne są też dynie ozdobne.
Najsmaczniejsze gatunki dyni to:
- dynia piżmowa,
- dynia zwyczajna,
- dynia hokkaido (odmiana dyni olbrzymiej),
- dynia makaronowa,
- dynia muszkatołowa.
Najzdrowsza jest dynia hokkaido. Zawiera ona najwięcej cennych składników odżywczych, między innymi uderzeniową dawkę witaminy A - podkreślają eksperci.
Dynie są jesienią wykorzystywane w kuchni, ale również stanowią piękną dekorację w domu i w ogrodzie, na balkonie czy tarasie. Wydrążone dynie stają się lampionami.
Jak długo wytrzyma lampion z dyni?
Dekoracje zrobione z wydrążonej dyni zwykle wytrzymują kilka dni. Często już po kilku dniach dynia nieprzyjemnie pachnie, gnije, pojawia się na niej pleśń. Taka dynia nadaje się do wyrzucenia. Trwałość dyni przedłuży się, jeśli ozdoba będzie stała na zewnątrz albo w chłodnym i suchym miejscu.
Jak przedłużyć trwałość wydrążonej dyni?
Dynię należy bardzo dokładnie wydrążyć i jak najlepiej osuszyć. Można na przykład ciasno ułożyć w środku dyni papierowy ręcznik i pozostawić na minimum godzinę, by wchłonął wilgoć. Do szybszego podsuszenia dyni można użyć suszarki do włosów.
Wydrążoną dynię można od środka nasmarować olejem i posypać solą - zwłaszcza w miejscach wyciętych wzorów. Sól przyspieszy wysychanie dyni i sprawi, że nie będzie ona tak szybko gniła.
Niektórzy pokrywają dynię lakierem do włosów, sokiem z cytryny, sprayem akrylowym lub namaczają w wybielaczu.
1-2 łyżeczki wybielacza rozpuść w ok. 3,5 l wody. Pozostaw dynię - wydrążoną lub nie - w tym płynie na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Wybielacz jest środkiem przeciwgrzybiczym i utleniaczem, spowalnia naturalny proces rozkładu.
Metoda z wybielaczem jest najpopularniejsza, jednak należy pamiętać o założeniu rękawiczek ochronnych.
Czy dynia ozdobna jest trująca?
Dynie ozdobne w większości nie nadają się do jedzenia - głównie ze względu na nieciekawy smak, twardą skórę i małą ilości miąższu.
Dynia ozdobna może być trująca, tak jak każda inna odmiana dyni.
Najłatwiej to rozpoznać po gorzkim smaku - to znak, że zawiera nadmierne stężenie kukurbitacyny. Ta toksyczna substancja występuje w dyniach, ale także ogórkach, kabaczkach, cukinii.
Tak przechowywać dynię, by przedłużyć jej trwałość
Jak przedłużyć trwałość dyni, by stała dłużej, nie gniła i nie pleśniała? Są na to sprawdzone sposoby i proste triki, które warto zastosować. Szczególnie polecana jest metoda z solą i z suszarką do włosów. Sprawdź teraz w naszej galerii: