Festiwal Pierogów oraz Festiwal Rzemiosła w Stalowej Woli
Bogactwo regionalnych kulinariów
Licznie reprezentowane Koła Gospodyń Wiejskich pokazały bogactwo regionalnych kulinariów, a główną rolę odegrały pierogi w niezliczonych odsłonach.
Tradycyjnie zorganizowany został konkurs na najsmaczniejsze pierogi, w którym przewidziano nagrody pieniężne oraz trofea w postaci „Złotych Mis”. Motywem przewodnim tegorocznego konkursu są owoce. W Rozwadowskiej Altanie odbył się pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu specjalnego gościa - Darii Ładochy.
Lasowiacki Festiwal Rzemiosła
Natomiast Lasowiacki Festiwal Rzemiosła to okazja do spotkania z mistrzami unikatowych, często zapomnianych zawodów. Zaplanowano pokazy i warsztaty z kowalstwa, garncarstwa, bednarstwa, szkutnictwa, plecionkarstwa, zabawkarstwa, słomkarstwa, hafciarstwa, zielarstwa i pszczelarstwa. Na kiermaszu można było również nabyć rękodzieło oraz wyroby rzemieślnicze wykonane tradycyjnymi metodami.
Na najmłodszych w „Letnim Gaiku” czekały przygotowane z myślą o rodzinach z dziećmi animacje oraz warsztaty i zabawy inspirowane lasowiackim folklorem.
Zespoły artystyczne
Na scenie głównej, od godziny 14 wystąpiły Orkiestra Dęta MDK, Mażoretki „Różanki”, Chór „Lasowiacy”, Zespół Pieśni i Tańca „Lasowiacy” im. Ignacego Wachowiaka, „Mali Lasowiacy”, Kapela Lasowiacka Mieczysława Parucha oraz Kapela „Jaśki” z Grębowa.
W trakcie festiwalu ogłoszono także laureatów konkursów na „Ludowy Bukiet Kwietny” oraz „Lasowiacką Firmę Roku”.