Gdańsk: Tu na razie jest budowa, ale będzie pięknie. Metamorfoza kultowej i historycznej Hali Targowej
Początki słynnej Hali Targowej w Gdańsku
Początki słynnej hali Targowej w Gdańsku sięgają XIX wieku. Obiekt wybudowano w 1896 r. W hali znajdowało się w dawnych czasach prawie 200 stanowisk do sprzedaży, głównie stołów i drewnianych kiosków (76 stoisk mięsno-wędliniarskich, 64 owocowo-warzywnych, 22 nabiałowe, 16 rybnych, 10 z pieczywem). Poza tym: posterunek policji, pomieszczenie administracyjne, także toalety. Na zewnątrz urządzono stragany, z których sprzedawano płody rolne i ogrodnicze. Zewnętrzny handel odbywał się tylko dwa razy w tygodniu (w hali sześć razy w tygodniu).
Po drugiej wojny światowej halą zarządzała m.in. WSS Społem (Powszechna Spółdzielnia Spożywców "Społem" w Gdańsku). W latach 90. XX wieku właścicielem obiektu stali się Kupcy Dominikańscy. We wrześniu 2024 r. halę kupiła spółka Hagap, należąca do francuskiej grupy Apsys.
Z początkiem stycznia 2025 roku ruszyły prace remontowe w hali. Ich koszt to 141 mln zł. Obiekt w nowej odsłonie ma być otwarty w połowie 2026 r.
Remontowana Hala Targowa. W takiej odsłonie pokazano ją po raz pierwszy
Nowy właściciel hali po raz pierwszy pokazał stan obiektu w czasie remontu, zapraszając dziennikarzy. Jak widać na zdjęciach, to jeszcze wielki plac budowy, ale ma być pięknie. Można to sobie wyobrazić oglądając wizualizacje, które także zamieszczamy w naszej fotogalerii.
Hala Targowa to trzy poziomy. Każdy został zaprojektowany jako niezależna, ale i uzupełniająca się strefa kulinarna, która ma odpowiadać różnym potrzebom i stylom konsumpcji.
Wiemy, jakie restauracje i bary będą działać w gdańskiej Hali Targowej
Na parterze znajdzie się 17 stoisk gastronomicznych. Będą to kuchnie regionalne-polskie, ale także z różnych zakątków świata. Najemcy na tym poziomie to m.in.: meksykański El Patron, Mango Rice & Noodle z kuchnią chińską, azjatycki Tuk Tuk, wietnamski Vietlabb, Pitagoras z kuchnią greck, Seafood w wydaniu pomorskim (będzie serwować np. bułkę ze śledziem czy gdański Umam). Jeśli chodzi o bary to pojawią się m.in.: Niewinni Czarodzieje oraz Sobremesa. Ten poziom to także scena główna, która będzie miejscem wydarzeń kulturalno-rozrywkowych.
Poziom plus 1 to cztery autorskie i eleganckie restauracje z obsługą kelnerską. To m.in.: The Dreamers/Marzyciele Kuby Wojewódzkiego i Dawida Kwidzińskiego (kuchnia fusion z nastrojową muzyką i nowoczesnym wystrojem, Alticcio stworzone przez założycielki warszawskiej Sobremes - kuchnia włoska w stylu Doce Vita lat 60. Z kolei Seafood Station wniesie do hali wyjątkowe smaki ryb i owoców morze. Czwarta przestrzeń restauracyjna przeznaczona jest na kuchnię polską.
Czytaj także:
Poziom minus 1 zachowa funkcję handlową z ofertą świeżych produktów w nowoczesnej odsłonie. Ta kondygnacja to także bar z przystawkami. Najemcy tego poziomu to m.in.: Crazy Butcher, Kraina Serów, Tutto Bene Butik Mięsny, Seefood Station. W tej przestrzeni znajdzie się także miejsce na kameralne wydarzenia i koncerty.
Zobacz także: Koniec działalności gdańskiej Hali Targowej. Czas na remont, a potem nowe otwarcie
Na najniższym poziomie wyeksponowane zostaną (m.in. za pomocą oświetlenia) relikty romańskiej świątyni z XII wieku. Multimedialnym elementem uzupełniającym będzie panel dotykowy umieszczony przy ekspozycji historycznych ruin. Zaplanowano także instalację naścienną zwierające część artefaktów, który tutaj odkryto.
W ramach projektu zagospodarowana zostanie na nowo strefa zewnętrza. To Zielony Rynek z ofertą owoców, warzyw i kwiatów. W tym miejscu zorganizowana zostanie otwarta przestrzeń ze stolikami, krzesłami i punktami gastronomicznymi.
Gdańska hala w liczbach
- Ponad 4200 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej, w tym 1310 metrów kwadratowych powierzchni najmu
- Poziom zero - 17 stoisk gastronomicznych, 2 bary, ponad 400 miejsc siedzących
- Poziom plus jeden - 4 restauracje a la carte, 300 miejsc dla gości
- Poziom minus jeden - 10 lokali handlowych, 1 bar, prawie 300 miejsc siedzących