Gniezno smakami regionów. Finał Bitwy Regionów na placu św. Wojciecha
Organizatorami Bitwy Regionów są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Konkurs ma na celu promowanie polskiej kuchni regionalnej, lokalnych produktów i dziedzictwa kulinarnego. Uczestniczki – członkinie KGW z każdego województwa – zaprezentowały autorskie dania inspirowane lokalnymi recepturami i tradycją.
Choć pogoda tego dnia była kapryśna, nie przestraszyło to spragnionych wiejskich potraw gości. Smak, aromat, tekstura i estetyka – to główne kryteria, według których oceniano potrawy. Jury nie miało łatwego zadania. W jego skład weszli znani eksperci kulinarni: Damian Marchlewicz (przewodniczący), Jarosław Uściński, Sylwia Staniuk (MRiRW), Tomasz Bergander (KOWR Poznań), Nina Sapa (NIKiDW), a także popularna dziennikarka i promotorka zdrowego odżywiania – Katarzyna Bosacka. To właśnie ona wzbudzała największe zainteresowanie wśród publiczności, z uśmiechem próbując regionalnych specjałów i chętnie pozując do zdjęć.
Zwycięskie Koło otrzyma nagrodę główną – 25 tys. zł. Drugie i trzecie miejsce zostaną nagrodzone odpowiednio 15 tys. i 10 tys. zł. Poziom rywalizacji był niezwykle wyrównany – dominowały dania oparte na tradycyjnych recepturach z nowoczesnym akcentem.
Finał Bitwy Regionów to jednak nie tylko konkurs kulinarny. Uczestnicy wydarzenia mogli odwiedzić stoiska z rękodziełem, spróbować lokalnych przetworów i produktów, posłuchać występów kapel ludowych, a także wziąć udział w rodzinnych animacjach.
Gniezno smakami regionów – finał Bitwy Regionów na placu św. Wojciecha