Gorlice: Siedemnaście kół gospodyń stanęło w kulinarne szranki
Tysiące ludzi zawitało dzisiaj do Bystrej, na drugi dzień Agro Gorlice 2025. Tym razem rządziły gospodynie, które przywiozły, co miały najlepszego - ciasta, chleby, smalec, ogórki, bigos, pierogi i wiele innych smakołyków.
Do konkursu na wypiek regionalny stanęło aż siedemnaście kół. Były więc serniki, drożdżowe, ciasta z makiem, owocami, z dodatkiem orzechów, miodu, a nawet fasoli piękny jaś. Tylko jedno koło - KGW Sędziszowa zdecydowało się na słoną przekąskę, a mianowicie domowy chleb ze smalczykim i ogórkiem. Wypiek był naprawdę wyjątkowy, co nie uszło uwadze jury, które przyznało gospodyniom trzecie miejsce.
Kulinarne zmagania wygrało KGW ze Stróżnej. Jury, w którym zasiadły Katarzyna Miernik-Pietruszewska ze Starego Domu Zdrojowego z Wysowej, Iwona Rudek, właścicielka Polskich Piekarni z Libuszy oraz Iwona Budziak, restauratorka z Gorlic doceniło wyjątkowy smak wypieku, a mianowicie drożdżowego ciasta ze śliwkami, które piekło się w piecu chlebowym.
Na drugim miejscu podium stanęło KGW z Kobylanki ze swoją Dyniową Pychą, czyli połączeniem tradycji z nutką nowoczesności. Sernik z dodatkiem dyni i koziego serka wzbogacony masą makową i chrupiącymi orzechami, to było coś, co zaskoczyło kubki smakowe. I było fantastyczne!
Uczestniczki konkursu i ich wypieki
CIASTO BOBOWSKIEJ KORONCZARKI
Koło Gospodyń Wiejskich w Bobowej
Ciasto składające się z trzech kruchych placków na bazie miodu regionalnego, przekładane jabłkami i powidłem śliwkowym z bobowskich sadów, zwieńczone masą orzechową.
CZARNE ZŁOTO
Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Sękowej
Kruche maślane ciasto rozpływające się w ustach, połączone ze śliwkami zanurzonymi w czekoladowym kremie patissiere, całość wykończona aromatyczną kruszonką z orzechów włoskich.
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
Koło Gospodyń Wiejskich w Stróżnej
Jest to ciasto drożdżowe ze śliwkami, jego wyjątkowość polega na tym, że większość składników pochodzi z własnego gospodarstwa, w 100% naturalne, ekologiczne, śliwki ze swojego sadu. Pieczone w piecu chlebowym, co nadaje ciastu wyjątkowy aromat.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Koło Gospodyń Wiejskich w Stróżówce
Regionalne ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką. Wykonane z naturalnych i ekologicznych składników, pozyskanych z pobliskich gospodarstw.
DYNIOWA PYCHA
Koło Gospodyń Wiejskich w Kobylance
Rodzaj sernika z dodatkiem dyni, masła, jajek, kruchych ciasteczek, serka koziego, śmietanki i czekolady. Produkty użyte do wypieku ciasta pochodzą z lokalnych gospodarstw.
DZIWAK
Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Bieczu
Ciasto kruche, jabłkowo-makowo-orzechowe. Tradycyjny regionalny wypiek, przygotowany na bazie kruchego ciasta. Łączy w sobie trzy charakterystyczne warstwy: aromatyczne jabłka, wilgotną masę makową oraz chrupiące orzechy. Dzięki połączeniu warstw powstaje deser o głębokim, wyjątkowym smaku.
JESIENNY RAJ
Koło Gospodyń Wiejskich w Staszkówce
To wyjątkowe ciasto, które przenosi smakiem wprost w serce złotej, aromatycznej jesieni. Przygotowane z tradycyjnych wiejskich produktów. Składa się z kruchego ciasta orzechowego, delikatnego ciasta serowego z wiśniami, a całość wieńczy warstwa jeżyn.
MAŚLANA BUŁA JAK U BABCI"
Koło Gospodyń Wiejskich w Wójtowej
Buła zrobiona z rozczynu drożdży, mleka, mąki, utartych żółtek z cukrem i masłem. Do wyrobu używano tylko naturalnych składników. Najczęściej pieczona była jako ciasto wielkanocne, jadło się ją z masłem. Bogatsze gospodynie piekły ją też w okresie zimowym.
MIODOWNIK
Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczenicy
Kruche ciasto z dodatkiem miodu. Początkowo w kuchni był prostym plackiem miodowym pieczonym w piecu. Wraz z rozwojem sztuki kulinarnej ciasto zostało wzbogacone o różne składniki. W warstwowym "Miodowniku" pojawiły się kremy, powidła, orzechy oraz przyprawy korzenne. Złotemu kolorowi "Miodownika" towarzyszy niepowtarzalny klimat.
POCIESZYCIEL
Koło Gospodyń Wiejskich w Bielance
To piernik, który leżakuje w lodówce 24 godziny, dzięki czemu ciasto zyskuje niepowtarzalny aromat i smak. Produkty użyte do wypieku ciasta pochodzą z gospodarstwa, są naturalne i ekologiczne.
SERNIK Z BRZOSKWINIĄ
Koło Gospodyń Wiejskich w Krygu
Klasyka klasyki wśród ciast. Został przygotowany z najwyższej jakości sera wiejskiego i słodkich jak miód brzoskwiń. Produkty użyte do przygotowania ciasta pochodzą z okolicznych gospodarstw, są naturalne i ekologiczne.
SERNIK POLSKI Z MUSEM MALINOWYM
Koło Gospodyń Wiejskich w Jankowej
Sernik polski to najbardziej ceniony i tradycyjny deser polskiej kuchni, odznaczający się bogatym smakiem i lekko ziarnistą strukturą oraz intensywnym smakiem sera. Polski sernik opiera się na prostocie składników, dominują ser, jajka, cukier, masło i śmietana nadają mu kremowości.
STARY PIERNIK
Koło Gospodyń Wiejskich w Łosiu
Jest to ciasto o słodko-pikantnym smaku z nutą miodu i karmelizowanego cukru o długiej twardości. Nazwa piernik wywodzi się od słowa "pierny", czyli "pieprzny". Przygotowany jest na rozczynie sody i zestawu przypraw korzennych przygotowanych według własnego starego przepisu.
TORT Z BIAŁEJ FASOLI "PIĘKNY JAŚ"
Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy w Dominikowicach
To prawdziwa kulinarna perełka - delikatny, o unikalnym smaku, niezbyt słodki. Jego bazą jest zmielona, ugotowana fasola "Piękny Jaś", obrana ze skórki, połączona z żółtkami i cukrem pudrem. Całość wzbogaca masa z gotowanego grysiku, soku z cytryny i spirytusu.
TORT OWOCOWY
Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy w Lipinkach
Ciasto składa się z czterech puszystych placków, każdy innego smaku. Przełożony delikatną i puszystą masą na bazie żółtek, z dodatkiem brzoskwiń, ananasów i wisienek. Niebo w gębie.
WIEJSKI RAZOWY CHLEB - podany ze smalczykiem z cebulką w towarzystwie kiszonego ogórka z kamiennej beczki.
Koło Gospodyń Wiejskich w Sędziszowej
Chleb wypiekany z mąki pszennej i żytniej w kaflowym piecu chlebowym na liściu z kapusty co nadaje chlebowi niepowtarzalnego smaku. Prezentowany będzie jako pajda wiejskiego chleba ze smalczykiem i ogórkiem kiszonym. Wszystkie produkty użyte do wypieku chleba, sporządzenia smalczyku i kiszonych ogórków pochodzą z własnych upraw.
ZAWIJANIEC MAKOWY
Koło Gospodyń Wiejskich w Korczynie
To tradycyjny deser, łączy delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z aromatycznym nadzieniem makowym. Takie połączenie nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Po przekrojeniu widać efektowne zawijasy masy makowej w cieście.