Gorzów: Food trucki wracają na Plac Grunwaldzki. Burgery, burrito i churrosy czekają
Na początek burrito, langosz albo pad thai – co wybierasz?
Na liście dań znajdziemy m.in. burrito z Meksyku – zawijaną tortillę wypełnioną mięsem, ryżem, fasolą, warzywami i sosem. Kawał porządnego jedzenia na szybko. Obok pojawią się węgierskie langosze – smażone placki z ciasta drożdżowego, najczęściej z czosnkiem, śmietaną i startym serem. Na ciepło smakują najlepiej. Z kuchni azjatyckiej będzie pad thai, czyli smażony makaron ryżowy z warzywami, jajkiem i mięsem albo tofu. Całość posypana orzeszkami, z dodatkiem limonki i sosem.
Dla fanów klasyki – burgery, zapiekanki i kurczak na różne sposoby
Wielu odwiedzających pewnie zdecyduje się na klasyczne jedzenie, które zawsze się sprawdza. Będą burgery – nie tylko z wołowiną, ale też z kurczakiem i dziczyzną. Pojawią się też zapiekanki – pieczywo z pieczarkami, serem, dodatkami i sosem. Kurczak będzie w kilku wersjach: panierowany, grillowany, na ostro, w bułce albo w boxie z frytkami.
Smaki z Gruzji, Grecji i Argentyny – rzadziej spotykane w Gorzowie
Jeśli ktoś ma ochotę spróbować czegoś nowego, może sięgnąć po gruzińskie chaczapuri – placek z ciasta drożdżowego wypełniony roztopionym serem, czasem z dodatkiem jajka. Wersja w kształcie łódki wygląda efektownie i syci. Grecka pita to cienki chlebek podawany z mięsem, warzywami i sosem, często zawijany jak kebab. Argentyńskie empanadas to pierożki z ciasta z nadzieniem mięsnym, warzywnym lub serowym. Smażone albo pieczone, podawane na gorąco.
Frytki belgijskie i hiszpańskie churrosy, czyli coś na szybko albo na słodko
Na szybki głód przydadzą się frytki belgijskie – grube, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Smażone dwukrotnie, żeby miały odpowiednią teksturę. Na deser będą hiszpańskie churrosy – smażone ciasto posypane cukrem, często z dodatkiem czekolady. Dodatkowo: owoce w czekoladzie, gorące węgierskie kołacze oraz mrożone serniki w polewie.
20 food trucków, pełna lista wystawców i atrakcje dla dzieci
Na Placu Grunwaldzkim zaparkują:
- Los Santos Bar – kuchnia międzynarodowa
- Pasta w kole – włoskie makarony z kręgu sera
- Jack Burger – burgery
- Greco Truck – kuchnia grecka
- SERNIQ – mrożone serniki w czekoladzie
- Wokgang – pad thai
- Churros Amigos – hiszpańskie pączki churros
- Cactus – kuchnia meksykańska
- Cool Food Truck – argentyńskie pierogi empanadas
- Food Patrol – smash burgery
- Węgierska FaBryczka – tradycyjne węgierskie langosze
- Gruzin – kuchnia gruzińska
- Belgijki – chrupiące frytki belgijskie
- Dzik food truck – burgery z dzika
- Kultowe Bagiety – rzemieślnicze zapiekanki
- Tajski MIŚ – lody tajskie
- Chicken Roll – kurczak w różnych odsłonach
- Słodka FaBryczka – gorące ciastka kominkowe z Węgier
- Star Burger – burgery
- Fragola – świeże owoce w czekoladzie
Dla dzieci przygotowano strefę zabaw z dmuchańcami i zjeżdżalniami z bajkowymi postaciami. Dorośli będą mogli usiąść w strefie relaksu i zjeść coś spokojnie. W trakcie wydarzenia odbędą się konkursy z nagrodami – do wygrania będą bony na jedzenie i festiwalowe gadżety.
Festiwal odbędzie się w sobotę i niedzielę, 4 i 5 października 2025 roku na Placu Grunwaldzkim w Gorzowie Wielkopolskim. Food trucki będą dostępne w godzinach od 12 do 20. Wstęp jest bezpłatny.
Więcej informacji można znaleźć na stronie wydarzenia: facebook.com/events/1119187499669980