Kraków: Burger warzywny w szpitalnym menu? Lecznica robi rewolucję
Schab pieczony z sosem morelowo-śliwkowym z kaszą bulgur i sałatką z buraków i jabłka, morszczuk panierowany z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej, zrazik wieprzowy pieczony w sosie własnym z kaszą jaglaną i burakami gotowanymi - jest też coś dla amatorów kuchni roślinnej - burger warzywny z zielonego groszku z dipem jogurtowym o smaku czosnkowym, ziemniakami pieczonymi w ziołach i surówką z kapusty włoskiej - to nie menu restauracji, ale obiad, jaki dostaną pacjenci Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie w najbliższą środę.
Pacjent wybiera w Szpitalu Uniwersyteckim
Krakowska lecznica szykuje prawdziwą rewolucję w zakresie żywienia pacjentów. Jak zapowiada szpital, pacjenci będą mogli wybrać dania, które zjedzą.
"Pacjent wybiera" to inicjatywa, która ma zmienić sposób myślenia o żywieniu szpitalnym i - co najważniejsze - o samym pacjencie, tłumaczy swoje nowe podejście do szpitalnego menu krakowska placówka.
"To nie tylko możliwość wyboru posiłku zgodnego z dietą zaleconą przez lekarza czy dietetyka. To przede wszystkim symboliczne i realne oddanie głosu pacjentowi, pokazanie, że jego potrzeby, preferencje i smak mają znaczenie - nawet w szpitalu" - zapowiada Szpital Uniwersytecki. - "Bo wybór to więcej niż decyzja o posiłku. To poczucie wpływu, sprawczości i podmiotowości, które wspiera zdrowienie."
Szczegóły dotyczące inicjatywy "Pacjent wybiera" poznamy już 3 września.