Kraków: Dynia w ogrodzie i w kuchni. Uniwersytet Rolniczy zaprosił na trzeci festiwal tej jesiennej piękności
Stacja Doświadczalna Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, znajdująca się w krakowskich Mydlnikach, zaprosiła w piątek (10.10) na Festiwal Dyni. Przy ul. Zakliki z Mydlnik można było zobaczyć okazy imponujących rozmiarów i o niezwykłych kształtach, zwiedzić ogrodniczą kolekcję, jak też skosztować dyniowych przysmaków. Rozstrzygnięty został doroczny międzyszkolny konkurs na najcięższą dynię - zwyciężył w nim Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego z Bielska-Białej.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Anna Kaczmarz
Małgorzata Mrowiec
- Podczas Festiwalu Dyni na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie można poczuć prawdziwą magię ogrodnictwa - kolorowe odmiany, aromatyczne smakołyki i inspiracje prosto z natury. To nie tylko święto warzyw, ale też spotkanie z pasją i kreatywnością! - podkreśla krakowska uczelnia.
To - zorganizowane po raz trzeci - szczególne święto dyni było okazją dla najmłodszych, by spędzić jesienne przedpołudnie w otoczeniu natury, poznać różnorodność odmian dyni oraz odkryć jej kulinarne i ogrodnicze zastosowania. Odwiedzający festiwal odkrywali niezwykły świat ogrodniczych tradycji, a także zwiedzali pierwszy w historii URK... labirynt z kukurydzy.
Na uczestników czekały dyniowe smakołyki, inspiracje kulinarne i ogrodnicze oraz kolorowanki i atrakcje dla najmłodszych.
Organizatorzy wydarzenia starają się dzięki dobrej zabawie "oswoić" dzieci i młodzież - z ogrodnictwem, a może także zachęcić do studiowania w przyszłości tego kierunku. Celem festiwalu jest też promowanie zdrowego stylu życia.