Kraków: Ogromna kolejka po darmowego karpia
Kapusta z grochem i przedświąteczny karp - takich pyszności spróbować można w poniedziałkowe popołudnie pod Nowohuckim Centrum Kultury. To już szósta odsłona kultowego wydarzenia "Przedświąteczny karp dla Krakowa", które od lat przyciąga tłumy zainteresowanych.
Agnieszka Żulewska o swoich rolach i serialu "Na Wspólnej". Jest szansa, że do niego powróci?
W tym roku akcja rozpoczęła się w poniedziałek 1 grudnia o godz. 16.00, choć kolejka po świąteczną rybę ustawiła się znacznie wcześniej. Niektórzy czekali już od 14.00 z nadzieją, że tym razem zdążą posmakować krakowskiego karpia.
"Przedświąteczny karp dla Krakowa" - kiedy i gdzie?
Dla tych, którym dziś się to nie uda, mamy dobrą informację. Szans na skosztowanie bożonarodzeniowych przysmaków będzie jeszcze kilka. Kolejne wydarzenia z cyklu "Przedświąteczny karp dla Krakowa" odbędą się jeszcze w tym tygodniu!
- 3 grudnia (środa) - plac Inwalidów, godz. 16.00,
- 5 grudnia (piątek) - rondo Mogilskie, godz. 16.00,
- 8 grudnia (poniedziałek) - Rynek Podgórski, godz. 16.00,
- 10 grudnia (środa) - plac Wolnica, godz. 16.00,
- 12 grudnia (piątek) - Rynek Główny, godz. 16.00.
"Fundatorami poczęstunku są Joanna i Bartłomiej Szczoczarzowie - właściciele Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska, którzy przez ostatnie pięć lat ufundowali ponad 50 tys. porcji świątecznego poczęstunku. W poprzednich latach poczęstunki odbywały się w różnych lokalizacjach miasta: Nowohuckie Centrum Kultury, Centrum Kongresowe ICE Kraków, plac Wolnica, przy Barbakanie, przy pętli na Kurdwanowie oraz na krakowskich Błoniach, pętli tramwajowej w Bronowicach i Krowodrza Górka, na rondzie Mogilskim" - podkreślają urzędnicy miejscy.
I dodają, że o dużym zainteresowaniu świadczył fakt, że jeszcze na długo przed oficjalnym rozpoczęciem ustawiały się kolejki mieszkańców. W każdym miejscu rozdawane było około 1500 porcji. Należy podkreślić, że największą grupę stanowiły osoby starsze i znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, dla których była to możliwość skosztowania najbardziej tradycyjnych wigilijnych potraw.