Łódź: Festiwal kuchni roślinnej wraca. Co zjemy w tym roku?
Vegan Weekend 2025
Vegan Weekend odbędzie się w Łodzi od piątku do niedzieli, 15-17 sierpnia. To druga edycja wydarzenia, które w ubiegłym roku zyskało ogromną popularność i przyciągnęło tłumy spragnione roślinnych smaków. Organizatorem jest portal Jemy w Łodzi we współpracy z Łódzkim Centrum Wydarzeń oraz lokalnymi restauracjami i kawiarniami.
Roślinna rewolucja w łódzkich lokalach
- Lokale mają w swojej ofercie coraz więcej roślinnych pozycji, które z powodzeniem mogą konkurować z mięsnymi pewniakami - mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. - Chcemy zachęcić do spróbowania wegańskich dań również osoby, które na co dzień jedzą mięso.
Sierpniowy termin sprzyja kulinarnym eksperymentom, bo w menu królują świeże, polskie warzywa, owoce i grzyby - m.in. kurki, śliwki, jagody, pomidory malinowe czy bakłażany.
Na słodko i wytrawnie
W tym roku uczestnicy festiwalu przygotowali 11 dań, w tym propozycje inspirowane kuchnią azjatycką i śródziemnomorską. Goście spróbują m.in. sushi z ogórkiem gruntowym i pomidorem malinowym, focaccii z kurkami, bakłażana w panko a'la kotlet schabowy, gnocchi z fioletowego ziemniaka czy rice bowla z boczniakiem a'la karaage.
Dla miłośników słodkości znajdzie się m.in. kokosowa panna cotta, bułka drożdżowa z sezonowymi owocami oraz wegańska panna cotta z kardamonem.
Pełna lista dań
Szczegółowe menu i adresy lokali dostępne są na stronie www.jemywlodzi.pl oraz w mediach społecznościowych organizatora.
Uczestnicy Vegan Weekend 2025:
Boska Włoska, DOKI Gastrobar, Jemy Kremy, King Kong Thai Food, Kraftowa, Niebo Focaccia, Ramki, Ryba do ryżu, Sendai Sushi & Ramen, U Kretschmera, Zielona.