Lublin: Gdzie na grzyby? Oto sprawdzone miejsca na udane grzybobranie
Grzybobranie to dla wielu Polaków nie tylko sposób na pozyskanie smacznych dodatków do kuchni, ale również okazja do relaksu i obcowania z naturą. Aby jednak wyprawa na grzyby zakończyła się sukcesem i była bezpieczna, warto odpowiednio się przygotować. W tym artykule podpowiemy, jak to zrobić, gdzie szukać grzybów i na co zwracać uwagę, aby cieszyć się pełnym koszem pachnących zdobyczy.
Gdzie szukać grzybów? Sprawdź te miejsca, jeśli polujesz na konkretne gatunki
Grzyby rosną w różnych typach lasów, ale mają swoje preferencje. Znając je, łatwiej będzie znaleźć ulubione gatunki.
Las mieszany i iglasty. To idealne miejsce na zbieranie borowików, koźlarzy, maślaków i podgrzybków. Znajdziesz je na obrzeżach lasu, w mchu, pod drzewami iglastymi, a także w pobliżu młodników.
Las liściasty. W tego rodzaju lasach często rosną rydze, kurki i opieńki. Warto zwracać uwagę na stare drzewa liściaste, zwłaszcza buki i dęby.
Młodniki i polanki. Kurki oraz maślaki lubią nasłonecznione miejsca, gdzie ziemia nie jest zbyt wilgotna.
Ważne jest, aby unikać zbierania grzybów przy drogach, ponieważ mogą one wchłaniać zanieczyszczenia, a także na terenach prywatnych, chyba że masz zgodę właściciela.
Najlepsze miejsca na grzybobranie w Lublinie i okolicach
Każdy grzybiarz ma swoje miejsce na nieobryzganie, ale te lokalizacje na pewno się sprawdzą:
- Lasy Janowskie
- Lasy Kozłowieckie
- Lasy w okolicach Pawłowa (powiat chełmski)
- Lasy w okolicach Okuninki (powiat włodawski)
- Lasy w okolicach Poniatowej i Opola Lubelskiego
- Lasy w okolicach Czemiernik (powiat radzyński)
Co zabrać ze sobą na grzybobranie? Ważny jest odpowiedni ubiór i wyposażenie
Choć grzybobranie to przyjemna forma aktywności, nie można zapominać, że las kryje w sobie także pewne wyzwania, zwłaszcza dla niedoświadczonych grzybiarzy. Odpowiedni ubiór to kluczowy element przygotowań. Warto zadbać więc o odpowiedni strój.
- Obuwie. Wybierz wygodne, nieprzemakalne buty trekkingowe lub kalosze, które sprawdzą się na wilgotnym, leśnym podłożu.
- Odzież. Długie spodnie i koszula z długim rękawem ochronią przed kleszczami, komarami oraz zadrapaniami od gałęzi.
- Nakrycie głowy. Czapka lub kapelusz ochroni przed słońcem i ewentualnymi gałęziami, a także zapobiegnie wplataniu się pająków lub innych owadów we włosy.
- Plecak. Warto zabrać mały plecak na prowiant, wodę i inne potrzebne akcesoria.
Nieocenione podczas wyprawy na grzyby mogą okazać się również podstawowe akcesoria: - Kosz wiklinowy. Tradycyjny koszyk to najlepszy wybór, ponieważ zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza i zapobiega zaparzaniu grzybów, w przeciwieństwie do plastikowych reklamówek.
- Nożyk. Mały, poręczny nóż pozwoli na precyzyjne odcięcie grzybów od podłoża, co chroni grzybnię i umożliwia dalszy wzrost.
- Pędzelek. Pędzel do oczyszczania grzybów z ziemi i igliwia jest szczególnie przydatny w lesie, gdzie od razu można wstępnie oczyścić zbiory.
- Mapa lub GPS. Zwłaszcza jeśli wyruszasz w mniej znane rejony, mapy i nawigacja uchronią cię przed zgubieniem się w lesie.
- Telefon komórkowy. Ważne, by mieć naładowany telefon na wypadek, gdybyś potrzebował pomocy lub zgubił drogę.
Na co uważać podczas grzybobrania? Jak rozpoznać trujące grzyby?
Podczas grzybobrania szczególnie ważna jest ostrożność. Zbieranie tylko jadalnych i pewnych gatunków to podstawa bezpieczeństwa. Nigdy nie zbieraj grzybów, których nie jesteś absolutnie pewien. W Polsce występuje kilka szczególnie niebezpiecznych trujących grzybów, które łatwo pomylić z jadalnymi. Oto najgroźniejsze z nich:
Muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides). To najgroźniejszy trujący grzyb w Polsce, odpowiedzialny za większość śmiertelnych zatruć. Jest łatwy do pomylenia z młodymi pieczarkami lub gołąbkami. Cechy rozpoznawcze:
- kapelusz oliwkowo-zielonkawy lub żółtawy
- białe blaszki pod kapeluszem
- trzon z pierścieniem i pochwą u nasady.
Muchomor jadowity (Amanita virosa). Często mylony z białymi odmianami grzybów jadalnych, jak pieczarki.
- kapelusz biały, matowy
- białe blaszki i trzon z pierścieniem
- ma silnie trujący miąższ
Muchomor czerwony (Amanita muscaria). Choć charakterystyczny dzięki czerwonej barwie z białymi kropkami, jest trujący. Zjedzenie tego grzyba powoduje halucynacje i poważne zaburzenia neurologiczne.
Goryczak żółciowy (Tylopilus felleus): Choć nie jest śmiertelnie trujący, to spożycie tego grzyba może zepsuć każdą potrawę. Jest łatwy do pomylenia z borowikiem, ale ma bardzo gorzki smak, który nie znika po ugotowaniu. Jego cechy:
- miąższ po przecięciu różowieje
- rurki pod kapeluszem mają różowy odcień.