Malbork: Dwa konkursy kulinarne dla uczniów na żywo

W Centrum Edukacji Zawodowej odbyła się w piątek (24 października) pierwsza edycja festiwalu kulinarnego "Smaki jesieni" oraz konkurs kulinarny o puchar starosty malborskiego. Ten drugi miał formułę gotowania na żywo.
Konkurs kulinarny "Smaki jesieni" w Malborku
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Radosław Konczyński
Radosław Konczyński
  • Konkurs kulinarny "Smaki jesieni" w Malborku
  • Konkurs kulinarny "Smaki jesieni" w Malborku
  • Konkurs kulinarny "Smaki jesieni" w Malborku
  • Konkurs kulinarny "Smaki jesieni" w Malborku
  • Konkurs kulinarny "Smaki jesieni" w Malborku
[1/5] Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Radosław Konczyński

Piątkową imprezę zorganizowały Starostwo Powiatowe w Malborku i Centrum Edukacji Zawodowej. To było dwa w jednym. Na festiwal "Smaki jesieni" uczestnicy przygotowali wcześniej i dostarczyli potrawy wytrawne oraz na słodko, a oceniały je komisje, w których składzie byli m.in. wicestarosta malborski Dariusz Rowiński, płk Grzegorz Kupski - dowódca 22 Bazy Lotnictwa Taktycznego, ppłk Jerzy Goleniowski - zastępca dowódcy 22 BLT i insp. Marek Laskowski - komendant powiatowy policji w Malborku.

Odbył się również Konkurs o Puchar Starosty Malborskiego. W tym przypadku miał formułę gotowania na żywo. Duety z siedmiu szkół miały trzy godziny na przygotowanie swojego dania. W tej rywalizacji wzięli udział reprezentanci: Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku, Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie, Zespołu Szkół nr 2 w Kwidzynie, Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Tczewie, CEZ Malbork, Technikum nr 3 w Malborku, Zespołu Szkół Technicznych Centrum Kształcenia Zawodowego w Rusocinie.

Uczniowie przyrządzili kaczkę w żurawinowym aksamicie z leśnym kaszotto; roladki ze schabu w jesiennym duecie jabłka i śliwki podane w towarzystwie dyniowych kluseczek; jesienny gulasz w cydrowej odsłonie z aromatyczną zapiekanką ziemniaczaną; roladę ze schabu nadziewaną kaszą pęczak, pieczarkami i warzywami, podaną z musem śliwkowym i pieczonymi burakami; zupę z dyni na mleku kokosowym pod serową pierzynką i kruszonką z boczku, pieróg krucho-drożdżowy z nadzieniem pieczarkowym z miętą i rozmarynem; pierogi z pieczoną szynką wieprzową, dynią i śliwką na carpaccio z młodej cukinii z musem śliwkowym i olejem dyniowym; roladki drobiowe, faszerowane pieczarkami i serem, podane z sosem śliwkowym w towarzystwie puree ziemniaczano-dyniowego w jesiennej oprawie, surówkę z pora, jabłka i marchewki.

- Potrawy i wystrój przypominają złotą polską jesień. Szczególnie chciałem podziękować szkołom i nauczycielom, że zgłosili się do tego konkursu. Wiem, że to ogromna praca. Nie zazdroszczę jury, patrząc na to wszystko. Gratuluję uczniom, nauczycielom. Dziękuję bardzo za udział - mówił Waldemar Kuliński, dyrektor CEZ, witając uczestników.

Pomysłodawcą wydarzenia jest natomiast Piotr Szwedowski, starosta malborski.

Naszym celem jest propagowanie oświaty branżowej. Chcemy pokazać, że bycie mistrzem w swoim zawodzie, posiadanie dobrego fachu jest czymś równie ważnym, jak pełnienie innych funkcji społecznych; że to jest mistrzostwo, które wymaga pracy, i że jest atrakcyjne; że młodzież chce te pasje rozwijać i że bycie mistrzem swojego zawodu to jest coś, do czego się dąży, czego się pragnie - mówi Piotr Szwedowski.

Impreza odbyła się pod patronatem marszałka województwa, pomorskiego kuratora oświaty i Cechu Rzemiosł Różnych w Malborku.

- Chcemy, żeby cech również włączał się w nasze inicjatywy, chcemy odbudować współpracę, a szkolnictwo branżowe jest tą bazą. Przez takie imprezy, konkursy, festiwale chcemy pokazywać młodzieży, że dobrze wybrali i chcemy zarażać inną młodzież, by przychodziła tu i rozwijała się w swoich zawodach. Inwestujemy środki w szkolnictwo zawodowe, nowe pracownie, także w nowe zawody, to wszystko jest dla nas bardzo ważne. To jest akcent, który kładziemy na oświatę branżową. Chcemy to mocno zaznaczać, także przez takie uroczyste celebrowanie, przez zabawę i rywalizację, co jest moim zdaniem głęboko sensowne - dodaje Piotr Szwedowski.

Nagrody zostały ufundowane przez samorząd powiatu malborskiego, CRR Malbork i CEZ. Organizatorzy chcą rozwijać imprezę, a w planach w przyszłym roku jest również organizacja dużego konkursu fryzjerskiego dla młodzieży.

Wybrane dla Ciebie
Chełm: 34-latek wjechał w ogrodzenie ogródków działkowych. Był pijany
Chełm: 34-latek wjechał w ogrodzenie ogródków działkowych. Był pijany
Podpisz umowę telefonem. Pięć darmowych podpisów miesięcznie w mObywatelu
Podpisz umowę telefonem. Pięć darmowych podpisów miesięcznie w mObywatelu
Aktualna cena żywej wagi tucznika szokuje hodowców
Aktualna cena żywej wagi tucznika szokuje hodowców
Toruń: Weekend w mieście. Atrakcje i wydarzenia na sobotę
Toruń: Weekend w mieście. Atrakcje i wydarzenia na sobotę
Elektryczne busy na drodze do Morskiego Oka nie zakończą konfliktu? Spór o konie trwa
Elektryczne busy na drodze do Morskiego Oka nie zakończą konfliktu? Spór o konie trwa
Kraków: Planują wielką przebudowę bulwarów wiślanych. Pod Wawelem powstanie pomost?
Kraków: Planują wielką przebudowę bulwarów wiślanych. Pod Wawelem powstanie pomost?
Pełen akcji thriller z Jake’em Gyllenhaalem podbija HBO Max. Widowisko Michaela Baya to dziś jeden z najpopularniejszych filmów na platformie
Pełen akcji thriller z Jake’em Gyllenhaalem podbija HBO Max. Widowisko Michaela Baya to dziś jeden z najpopularniejszych filmów na platformie
Zrób to jesienią, a wrócą mocniejsze. Te chryzantemy przetrwają mróz
Zrób to jesienią, a wrócą mocniejsze. Te chryzantemy przetrwają mróz
Bydgoszcz: Czas zabezpieczyć instalację wodną przed mrozami. Oto porady MWiK
Bydgoszcz: Czas zabezpieczyć instalację wodną przed mrozami. Oto porady MWiK
Design w kuchni. Jesienne inspiracje w aranżacji przestrzeni kulinarnej
Design w kuchni. Jesienne inspiracje w aranżacji przestrzeni kulinarnej
Malbork: Emeryci świętowali Dzień Seniora. Spotkali się na wieczorku tanecznym
Malbork: Emeryci świętowali Dzień Seniora. Spotkali się na wieczorku tanecznym
Nowy lek skutecznie zmniejsza uporczywe nadciśnienie
Nowy lek skutecznie zmniejsza uporczywe nadciśnienie