Mazowieckie: Wspólne działania LO im. M. Kopernika i Zespołu Szkół CKR
28 października był dniem wyjątkowej kulinarno-edukacyjnej przygody dla uczniów liceum. W ramach cyklu spotkań "Zdrowy Styl Życia" zorganizowano warsztaty, które poprowadził absolwent LO, znany twórca kulinarny Jakub "Coocharz" Przeździecki.
Pierwsze spotkanie odbyło się w gościnnych progach ZS CKR w Starym Lubiejewie. Tematem przewodnim były "zdrowe śniadaniówki", kolejnego dnia nowe umiejętności nabyli uczniowie szkoły w Starym Lubiejewie.
Momentami wywołuje dreszcze. Niezwykła pamiątka po dyktatorze w Albanii
W organizacji warsztatów pomogły: Małgorzata Gajewska, nauczycielka ZS CKR w Starym Lubiejewie oraz uczennice ZS CKR - Julia i Alicja.
W warsztatach udział wzięło 36 uczniów LO. Pod okiem profesjonalisty, młodzież mogła spróbować swoich sił w przygotowaniu dwóch szybkich i pożywnych propozycji: quesadilli oraz makaronu z pesto pistacjowo-bazyliowym.
Warsztaty miały wymiar nie tylko praktyczny, ale i inspiracyjny.
Jakub, zwracając się do młodzieży, podkreślił rolę szkoły w swojej drodze zawodowej.
- Liceum dało mi wiele. Pomogło mi rozwinąć skrzydła i umożliwiło działanie na wielu płaszczyznach. To właśnie tu zacząłem odkrywać swoje zainteresowania, które później stały się moją profesją.
Następne spotkania z cyklu odbędą się w listopadzie i grudniu w Powiatowej Hali Sportowej przy Liceum Ogólnokształcącym im. Mikołaja Kopernika w Ostrowi Mazowieckiej.