Na obiad smażę najlepsze kotlety z jajek gotowanych siostry Anastazji. Ten przepis kosztuje grosze i na pewno się przy nim nie zmęczysz
Masz w lodówce kilka jajek i nie wiesz, jak je wykorzystać? Sięgnij po sprawdzony przepis na kotlety z jajek gotowanych siostry Anastazji. To prosty sposób na pyszne i tanie danie, idealne na rodzinny obiad. Wystarczy kilka podstawowych składników, by przygotować chrupiące jajeczne kotleciki. Ja najczęściej używam do nich czerstwej bułki, którą moczę w mleku, by odzyskała miękkość i sprężystość.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Zolotaosen/GettyImages
Anna Daniluk
Kotlety z jajek gotowanych - przepis siostry Anastazji
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 9 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 cebula,
- 1 bułka,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 całe surowe jajko,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- tłuszcz do smażenia np.: olej rzepakowy,
- bułka tarta do panierowania,
- sól i czarny pieprz do smaku.
Jak zrobić kotlety z jajek gotowanych siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo i obierz. Następnie cebulę pokrój w kostkę i usmaż na maśle.
- W mleku namocz bułkę i odciśnij. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka, bułkę, przesmażoną cebulę zmiel, dodaj surowe jajko i posiekaną natkę pietruszki.
- Masę jajeczną dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Formuj kotlety z ugotowanych jajek, a następnie obtocz w bułce tartej i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Kotlety z jajek gotowanych siostry Anastazji możesz podawać z ulubionymi surówkami, frytkami lub purée ziemniaczanym.
Sprawdzone przepisy siostry Anastazji
Na rodzinny obiad możesz skorzystać także z innych przepisów polecanych przez znaną zakonnicę. Wśród nich polecamy karczek w kapuście kiszonej, królika w śmietanie lub intrygująco brzmiący kurczak po kolumbijsku.
Przepis pochodzi z książki "Wielka księga specjałów siostry Anastazji" autorstwa Anastazji Pustelnik wydanej przez Wydawnictwo WAM.