Mega prosty i szybki jabłecznik do kawy. Porażka jest niemożliwa
Szukasz ciasta z jabłkami odpornego na porażki? Taki jest mój mega prosty i szybki jabłecznik. To niemal wypiek obowiązkowy na niedzielny podwieczorek, jak i spotkanie ze znajomymi przy kawie.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | dziewul/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Mega prosty i szybki jabłecznik - przepis, który zawsze wychodzi
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina (w tym 45 minut pieczenia).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 250 g masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 5 dużych jajek,
- 1,5 kg jabłek,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki cukru.
Jak zrobić mega prosty i szybki jabłecznik?
Sposób przygotowania:
- Na początku rozgrzewam piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół.
- W dużej misce łączę masło, mąkę, żółtka, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru i proszek do pieczenia. Rozcieram składniki w dłoniach, aby uzyskać kruszonkę.
- Odkładam szklankę kruszonki na później. Pozostałą część równomiernie rozprowadzam na blasze i lekko dociskam.
- Jabłka obieram na tarce na dużych oczkach i lekko odciskam nadmiar soku. Rozkładam równomiernie na cieście.
- Białka ubijam na sztywną pianę, a pod koniec dodaję resztę cukru. Rozprowadzam pianę na jabłkach.
- Następnie posypuję wierzch odłożoną wcześniej kruszonką.
- Mega prosty i szybki jabłecznik wstawiam do piekarnika i piekę przez 45 minut, aż wierzch będzie rumiany.
- Wyjmuję z piekarnika, odstawiam na metalową kratkę do wystudzenia.
- Gdy tylko mega prosty i szybki jabłecznik wystygnie, jest gotowy do krojenia. Podawaj lekko ciepły lub po wystudzeniu w temperaturze pokojowej.
Niech ten prosty przepis zachęci cię do upieczenia domowego jabłecznika dla prawdziwych łasuchów. Smacznego!