Nawet niewielki dodatek cukru istotnie nasila produkcję tłuszczu
Cukier jest dodawany do wielu popularnych produktów spożywczych. Wysoka kaloryczność cukru powoduje nadwagę i otyłość, a w konsekwencji choroby z nimi związane. Ale czy nadmiar cukru ma także inne szkodliwe skutki, jeśli jest spożywany regularnie? A jeśli tak, to które cukry szczególnie?
Nawet umiarkowane ilości cukru zwiększają syntezę tłuszczu
Badacze z Uniwersytetu w Zurychu postanowili znaleźć odpowiedzi na te pytania. W przeciwieństwie do wcześniejszych badań, które skupiały się głównie na spożyciu bardzo dużych ilości cukru, ich wyniki pokazują, że nawet umiarkowane dawki prowadzą do zmian w metabolizmie uczestników.
- Osiemdziesiąt gramów cukru dziennie - co odpowiada około 0,8 litra zwykłego napoju gazowanego - zwiększa produkcję tłuszczu w wątrobie. A nadmierna produkcja tłuszczu utrzymuje się przez dłuższy czas, nawet gdy cukier przestaje być spożywany - mówi Philipp Gerber, współautor badań.
W badaniu wzięło udział 94 zdrowych, młodych mężczyzn. Codziennie przez siedem tygodni pili oni napój słodzony różnymi rodzajami cukru, podczas gdy grupa kontrolna nie otrzymywała żadnych napojów z cukrem. Napoje zawierały fruktozę, glukozę lub sacharozę (cukier stołowy, czyli połączenie fruktozy i glukozy). Następnie badacze zastosowali znaczniki (substancje umożliwiające śledzenie ich przemieszczania się w organizmie), aby przeanalizować wpływ słodzonych napojów na metabolizm lipidów.
Fruktoza i sacharoza podwajają produkcję tłuszczu niezależnie od ilości kalorii
Ogólnie rzecz biorąc, uczestnicy nie przyjmowali więcej kalorii niż przed rozpoczęciem badania, ponieważ słodzone napoje zwiększały uczucie sytości, co skutkowało zmniejszeniem ilości kalorii z innych źródeł. Mimo to badacze zaobserwowali negatywny efekt fruktozy:
- Własna produkcja tłuszczu w wątrobie była dwukrotnie wyższa w grupie spożywającej fruktozę niż w grupie glukozy czy w grupie kontrolnej - i to nawet ponad dwanaście godzin po ostatnim posiłku lub spożyciu cukru - mówi Gerber. Szczególnie zaskakujące było to, że najbardziej powszechny cukier - sacharoza - zwiększał syntezę tłuszczu nieco bardziej niż sama fruktoza. Do tej pory uważano, że to właśnie fruktoza najbardziej sprzyja takim zmianom.
Większe ryzyko stłuszczenia wątroby i cukrzycy
Zwiększona produkcja tłuszczu w wątrobie to istotny pierwszy krok w rozwoju powszechnych chorób, takich jak stłuszczenie wątroby czy cukrzyca typu 2. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie dziennego spożycia cukru do około 50 gramów, a najlepiej do 25 gramów.
Na podstawie:
Even Moderate Amounts of Added Sugar Doubles Body's Fat Production