Nowa restauracja w Bytomiu. Kuchnia fusion i nie tylko
W Bytomiu był Zelter, będzie The Brick House
Przez jedenaście lat w Bytomiu przy Strażackiej znajdował się kultowy dla wielu Zelter. Lokal słynął z kraftowych piw i znakomitych burgerów. Zamknięty został w marcu, a jego właściciele zdecydowali się pod znaną marką działać w kateringu. Szyld ze Strażackiej niedawno przenieśli kilkaset metrów dalej, do lokalu przy ul. Żołnierza Polskiego.
Opuszczony lokal niedaleko bytomskiego Rynku nie czekał długo na nowego właściciela. Od kilku dni na witrynie pojawiła się nowa nazwa i nowe logo. Będzie tu The Brick House – nowa restauracja , z inną ofertą kulinarną i zmienionym wystrojem wnętrza.
Kuchnia fusion na początek
Szefem nowego projektu jest Dymytro Konovalov, właściciel i szef kuchni The Brick House. Jak sam o sobie mówi ma kilkunastoletnie doświadczenie w branży. Pracował w kilku śląskich restauracjach (m.in. Dworek Parkowy, Przystań) zarówno w kuchni jak i przy barze. Teraz chce spróbować sił we własnej restauracji. Czym zamierza przyciągnąć gości?
- W karcie mamy trochę kuchni amerykańskiej i trochę azjatyckiej. Obok tatara z polędwicy jest bao z szarpaną wołowiną. Mamy smash burgery i ich wegańskie wersje z halloumi i portobello. To co nas wyróżni to steki, a szczególnie deski steków – dla dwóch i czterech osób. W tej drugiej wersji trzy steki będą mięsne, a jeden wege z kalafiora. – zachęca właściciel nowej bytomskiej restauracji.
Burgery podawane będą w brioszach przygotowywanych przez Marcina Czubaka, znanego nie tylko na Śląsku chefa, który towarzyszył wielu gastronomicznym startupom.
Ceny mają być przystępne. Burgery startują od 32 złotych
Restauracja ma koncesje na alkohol. Będzie piwo, nie tylko kraftowe jak w Zelterze, wino i drinki. Te ostatnie, jak zapewnia Dima Konovalov, mają być mocnym punktem lokalu.
- Po naszych poprzednikach zostawiliśmy niewiele – śmieje się Dima Konovalov. – To krany do piwa i trochę detali. Charakter lokalu zmieniliśmy z klasycznego pubu na loftową restaurację. Na ścianach mamy trzy charakterystyczne kaligrafie, których autorem jest znany i popularny w Bytomiu Oskar Piec.
The Brick House otwarty będzie od niedzieli do czwartku od godziny 12 do 22. W piątek i sobotę o godzinę dłużej, do 23. W planach poszerzenie oferty o śniadania. Ale to z czasem – mówi Dima. – Najpierw musimy poznać naszych klientów.
Otwarcie The Brick House, nowej restauracji w Bytomiu, w piątek 20 czerwca o 16.