Nowe przepisy już obowiązują. Możliwa sprzedaż, ale na określonych warunkach
Do tej pory obowiązkowa była utylizacja
Zmiany w rozporządzeniu ministra rolnictwa obowiązują w zakresie środków zwalczania bakterii Clavibacter sepedonicus i Ralstonia solanacearum. Poszerza się katalog gospodarowania ziemniaków uznanych za prawdopodobnie zakażone tą pierwszą.
Państwowy Instytut Ochrony Roślin i Nasiennictwa zaznacza, że można je przeznaczyć do konsumpcji, jeśli będą sprzedane bezpośrednio od producenta do:
- podmiotów wpisanych do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych, zajmujących się magazynowaniem, pakowaniem, sortowaniem lub przemieszczaniem bulw ziemniaka na terenie kraju,
- podmiotów niewpisanych do rejestru, prowadzących sprzedaż detaliczną ziemniaków przeznaczonych do konsumpcji na potrzeby własne odbiorców.
Na określonych warunkach można sprzedać ziemniaki z podejrzeniem bakteriozy
Taką sprzedaż trzeba potwierdzić fakturą, a sam odbiorca musi spełniać wymogi, wskazuje się tu na prowadzenie sprzedaży w stałej lokalizacji (z wyłączeniem sprzedaży obwoźnej, np. na bazarach), nieprowadzenie sprzedaży w ramach umów na odległość (np. w sieci) i zapewnienie bezpiecznego unieszkodliwiania resztek w trakcie magazynowania, sortowania czy transportu ziemniaków (w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się bakterii).
Dzięki zmianom producenci będą mogli gospodarować ziemniakami z prawdopodobieństwem zakażenia, przy jednoczesnym zachowaniu wymogów bezpieczeństwa fitosanitarnego.
Źródło: PIORiN