Odkryj smak PRL-u. Upiecz powidlaki i przenieś się do czasów babcinej kuchni!
Powidlaki to nieco zapomniane drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi, które przez lata gościły na polskich stołach. To wypiek prosty, sycący i idealny do podania na rodzinny podwieczorek. Były szczególnie popularne w czasach PRL-u. Zrób je w domu, a poczujesz klimat dawnej kuchni.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Janna Danilova/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Powidlaki - przepis na drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi
Liczba porcji: na 15 bułeczek.
Czas przygotowania: 1 i 30 minut
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 125 g masła,
- 100 g cukru,
- 16 g cukru waniliowego (1 torebka),
- 50 g świeżych drożdży,
- 2 szklanki ciepłego masła,
- 1 jajko do posmarowania bułeczek.
- 10 g masła,
- 300 g powideł śliwkowych,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej do formy.
Jak zrobić powidlaki?
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto na bułeczki i odstaw do wyrośnięcia. Stop masło.
- Gdy ciasto wyrośnie, bierz po kawałeczku, jak na pączki, rozpłaszcz placuszki na dłoni, nałóż powidła wymieszane z bułką tartą i zlep formując kulki.
- Każdą maczaj w stopionym maśle i ciasno układaj w tortownicy lub blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
- Postaw powidlaki do ponownego wyrośnięcia, nagrzewaj w tym czasie piekarnik do 200°C.
- Powidlaki piecz na złoty kolor. Podawaj na gorąco lub po wystudzeniu, aby każdy mógł odrywać po bułeczce.
Niech ten niedrogi i prosty przepis na sezonowy wypiek zainspiruje cię do wykorzystania własnoręcznie zrobionych powideł. Powidlaki świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska do kawy, na spotkanie rodzinne czy jako alternatywa dla tradycyjnych drożdżówek. Co więcej, bułeczki powidlaki to klasyk kuchni domowej z czasów PRL-u. Zrób je według oryginalnego przepisu z książki "Obiady u Kowalskich" Jadwigi Kłosskowskiej, a przekonasz się, że to wypiek, który nigdy się nie starzeje.