Ogórki kiszone to nie wszystko. Ukiś... arbuza! Wypróbuj łatwy przepis na słodko-kwaśną letnią delicję
Kiszony arbuz - przepis
Czas przygotowania: ok. 20 minut + czas kiszenia
Liczba porcji: 4-5 litrowych słoików lub 8-10 półlitrowych słoików
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1 dojrzały arbuz ze skórką (ok. 4-6 kg),
- kawałek korzenia chrzanu (ok. 10 cm),
- 1 główka czosnku,
- 1 łodyga kopru (z baldachem),
- 1/2 łyżeczki estragonu,
- kilka liści wiśni,
- 2 litry wody,
- 2 łyżki soli niejodowanej,
- kilka gwiazdek anyżu (opcjonalnie),
- kilka goździków (opcjonalnie).
Jak zrobić kiszony arbuz?
- Słoiki i nakrętki dokładnie umyj, a następnie wyparz we wrzątku lub wysterylizuj w piekarniku (ok. 100 stopni Celsjusza przez 15 minut).
- Arbuza dokładnie wyszoruj szczotką pod bieżącą wodą, aby usunąć z powierzchni wszelkie zanieczyszczenia. Pokrój go w trójkątne lub kwadratowe kawałki razem ze skórką (pestki możesz zostawić).
- Na dno każdego słoika włóż kawałek chrzanu, ząbek lub dwa czosnku, fragment łodygi kopru, liść wiśni oraz szczyptę estragonu. Możesz też dodać anyż i goździki dla korzennego aromatu.
- Ułóż ciasno kawałki arbuza, przekładając je pozostałymi dodatkami.
- Teraz przygotuj zalewę. W garnku zagotuj 2 litry wody i rozpuść w niej sól. Odstaw, a po przestygnięciu zalej arbuza w słoikach tak, aby wszystkie kawałki były przykryte.
- Słoiki przykryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką lub połóż na nich małe talerzyki. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-7 dni. Po tym czasie przenieść słoiki z kiszonym arbuzem w chodne miejsce (np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki) i kiś przez kolejny tydzień lub dwa. Możesz sprawdzać smak w międzyczasie i zjadać wtedy, kiedy najbardziej ci smakuje. Smacznego!
Jak smakuje kiszony arbuz?
Kiszony arbuz to prawdziwa niespodzianka dla podniebienia. Ta kiszonka jest doskonale znana u naszych sąsiadów z Ukrainy. A jaki smak ma kiszony arbuz? Łączy w sobie słodycz i soczystość świeżego arbuza z wyraźną, orzeźwiającą kwaskowatością fermentacji, ale jest delikatniejszy niż kiszony ogórek. Dzięki dodatkom takim jak czosnek, koper i chrzan kiszony arbuz zyskuje lekko pikantny aromat, który doskonale równoważy naturalną słodycz owocu. Konsystencja pozostaje chrupiąca, a dzięki kiszeniu arbuz zyskuje unikalny, lekko kwaśny, ale bardzo świeży i orzeźwiający charakter.
Z czym podawać kiszony arbuz?
Kiszony arbuz nie jest jeszcze tak dobrze znany jak kiszone ogórki, przez co możesz się zastanawiać, z czym go jeść i z czym podawać. Możesz go dodać do letnich sałatek - pokrojony w kostkę kiszony arbuz doda im orzeźwiającej kwaskowatości i ciekawej tekstury. Jako przekąska do wędlin i serów świetnie uzupełni deski ich serów - szczególnie tych ostrzejszych (jak pleśniowe czy dojrzewające). Kiszony arbuz będzie doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Owocowa kiszonka będzie znakomicie kontrastować z tłustymi, grillowanymi mięsami, takimi jak kiełbaski, karkówka czy żeberka. Podkreśli też smak delikatnych ryb i owoców morza, nadając im lekko kwaśny i świeży akcent. Dodaj plaster kiszonego arbuza zamiast klasycznych ogórków kiszonych do kanapek lub burgerów, a uzyskasz ciekawą nutę smakową. I oczywiście wersja podstawowa, czyli samodzielna przekąska. Chrupiący, lekko kwaśny i pachnący ziołami arbuz doskonale orzeźwia i zaspokaja apetyt. Zajadaj ze smakiem - tak, jak lubisz.