Ogórki kiszone to nie wszystko. Ukiś... arbuza! Wypróbuj łatwy przepis na słodko-kwaśną letnią delicję

Znudziły ci się ogórki kiszone? A może ich cena nie zachęca do zrobienia większych zapasów? Na szczęście ukisić można znacznie więcej niż ogórki. Kiszony arbuz to wyjątkowa letnia przekąska, która łączy słodycz soczystego arbuza z orzeźwiającą kwaskowatością fermentacji. Wypróbuj prosty przepis na tę niecodzienną przystawkę.
Marinated or pickled watermelon with herbs in a glass jar on a wooden table in a kitchen.Smak kiszonego arbuza zaskoczy twoje podniebienie.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | IB photo/Getty Images
Gabriela Fedyk

Kiszony arbuz - przepis

Czas przygotowania: ok. 20 minut + czas kiszenia

Liczba porcji: 4-5 litrowych słoików lub 8-10 półlitrowych słoików

Stopień trudności: łatwy

Smak kiszonego arbuza zaskoczy twoje podniebienie.
Smak kiszonego arbuza zaskoczy twoje podniebienie. © GettyImages.com | IB photo/Getty Images

Składniki:

  • 1 dojrzały arbuz ze skórką (ok. 4-6 kg),
  • kawałek korzenia chrzanu (ok. 10 cm),
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łodyga kopru (z baldachem),
  • 1/2 łyżeczki estragonu,
  • kilka liści wiśni,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki soli niejodowanej,
  • kilka gwiazdek anyżu (opcjonalnie),
  • kilka goździków (opcjonalnie).

Jak zrobić kiszony arbuz?

  1. Słoiki i nakrętki dokładnie umyj, a następnie wyparz we wrzątku lub wysterylizuj w piekarniku (ok. 100 stopni Celsjusza przez 15 minut).
  2. Arbuza dokładnie wyszoruj szczotką pod bieżącą wodą, aby usunąć z powierzchni wszelkie zanieczyszczenia. Pokrój go w trójkątne lub kwadratowe kawałki razem ze skórką (pestki możesz zostawić).
  3. Na dno każdego słoika włóż kawałek chrzanu, ząbek lub dwa czosnku, fragment łodygi kopru, liść wiśni oraz szczyptę estragonu. Możesz też dodać anyż i goździki dla korzennego aromatu.
  4. Ułóż ciasno kawałki arbuza, przekładając je pozostałymi dodatkami.
  5. Teraz przygotuj zalewę. W garnku zagotuj 2 litry wody i rozpuść w niej sól. Odstaw, a po przestygnięciu zalej arbuza w słoikach tak, aby wszystkie kawałki były przykryte.
  6. Słoiki przykryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką lub połóż na nich małe talerzyki. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-7 dni. Po tym czasie przenieść słoiki z kiszonym arbuzem w chodne miejsce (np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki) i kiś przez kolejny tydzień lub dwa. Możesz sprawdzać smak w międzyczasie i zjadać wtedy, kiedy najbardziej ci smakuje. Smacznego!

Jak smakuje kiszony arbuz?

Kiszony arbuz to prawdziwa niespodzianka dla podniebienia. Ta kiszonka jest doskonale znana u naszych sąsiadów z Ukrainy. A jaki smak ma kiszony arbuz? Łączy w sobie słodycz i soczystość świeżego arbuza z wyraźną, orzeźwiającą kwaskowatością fermentacji, ale jest delikatniejszy niż kiszony ogórek. Dzięki dodatkom takim jak czosnek, koper i chrzan kiszony arbuz zyskuje lekko pikantny aromat, który doskonale równoważy naturalną słodycz owocu. Konsystencja pozostaje chrupiąca, a dzięki kiszeniu arbuz zyskuje unikalny, lekko kwaśny, ale bardzo świeży i orzeźwiający charakter.

Z czym podawać kiszony arbuz?

Kiszony arbuz nie jest jeszcze tak dobrze znany jak kiszone ogórki, przez co możesz się zastanawiać, z czym go jeść i z czym podawać. Możesz go dodać do letnich sałatek - pokrojony w kostkę kiszony arbuz doda im orzeźwiającej kwaskowatości i ciekawej tekstury. Jako przekąska do wędlin i serów świetnie uzupełni deski ich serów - szczególnie tych ostrzejszych (jak pleśniowe czy dojrzewające). Kiszony arbuz będzie doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Owocowa kiszonka będzie znakomicie kontrastować z tłustymi, grillowanymi mięsami, takimi jak kiełbaski, karkówka czy żeberka. Podkreśli też smak delikatnych ryb i owoców morza, nadając im lekko kwaśny i świeży akcent. Dodaj plaster kiszonego arbuza zamiast klasycznych ogórków kiszonych do kanapek lub burgerów, a uzyskasz ciekawą nutę smakową. I oczywiście wersja podstawowa, czyli samodzielna przekąska. Chrupiący, lekko kwaśny i pachnący ziołami arbuz doskonale orzeźwia i zaspokaja apetyt. Zajadaj ze smakiem - tak, jak lubisz.

Wybrane dla Ciebie

Słupsk: Wieczór z Kadrylem w Teatrze Rondo
Słupsk: Wieczór z Kadrylem w Teatrze Rondo
Kępno: Zatrzymana za narkotyki. Wspólnikiem był młodszy mężczyzna
Kępno: Zatrzymana za narkotyki. Wspólnikiem był młodszy mężczyzna
Konstantynowo: Śmiertelne potrącenie na torach
Konstantynowo: Śmiertelne potrącenie na torach
Drzonek: Wypadek na DW 434. Samochód osobowy wypadł z drogi
Drzonek: Wypadek na DW 434. Samochód osobowy wypadł z drogi
Poznań: Wymienili lampy na klatce. Świeci się nawet w ciągu dnia
Poznań: Wymienili lampy na klatce. Świeci się nawet w ciągu dnia
Co dalej z językiem śląskim? Regionalista: "Ten temat wciąż jest piłką, którą grają w dwa ognie największe partie w Sejmie"
Co dalej z językiem śląskim? Regionalista: "Ten temat wciąż jest piłką, którą grają w dwa ognie największe partie w Sejmie"
Gdańsk: Nowa premiera w Teatrze Wybrzeże. Dokąd pędzą konie Apokalipsy?
Gdańsk: Nowa premiera w Teatrze Wybrzeże. Dokąd pędzą konie Apokalipsy?
Toruń: UMK rozdaje maseczki. Ostrzegają przed chorobami
Toruń: UMK rozdaje maseczki. Ostrzegają przed chorobami
Lublin: Obywatel Tajwanu jechał nie patrząc na znaki. Staranował mercedesa
Lublin: Obywatel Tajwanu jechał nie patrząc na znaki. Staranował mercedesa
Białystok: IV Forum Liderek Podlasia. Inspirujące spotkanie kobiet z regionu
Białystok: IV Forum Liderek Podlasia. Inspirujące spotkanie kobiet z regionu
Inowrocław: Miasto czeka na wielką modernizację dworca. Mają pojawić się wysokie perony i windy
Inowrocław: Miasto czeka na wielką modernizację dworca. Mają pojawić się wysokie perony i windy
Anonimowe donosy na rolników — czy można je zatrzymać?
Anonimowe donosy na rolników — czy można je zatrzymać?