Olkusz: Ceny na targowisku. To ostatni dzwonek na zrobienie przetworów
Początek września to czas, gdy trzeba wziąć się za zrobienie zapraw na zimę z warzyw i owoców dojrzewających późnym latem. Ogórków już prawie nie ma, truskawki dawno się skończyły, za to teraz najlepsze są papryki, pomidory oraz owoce - gruszki, jabłka i śliwki. Na targowisku w Olkuszu właśnie nastał czas zakupów na jesienne przetwory.
Źródło zdjęć: © Pexels
Redakcja Kraków
W tym roku późno zaczęły dojrzewać maliny, więc nadal można kupić na targu takie z "własnego ogródka". Są jeszcze borówki - te z plantacji. Leśnie, zwane także "po olkusku" jagodami już się skończyły. Może jeszcze są jakieś pojedyncze okazy na krzaczkach, ale ich zrywanie jest nieopłacalne.
Teraz to czas na wykopywanie czerwonych buraków, marchewki, pietruszki, cebuli - więc to też czas na pyszne surówki.
Część jabłek i gruszek już przejrzała, czyli letnie odmiany. Za to właśnie teraz zbiera się te owoce, które nadają się na przetwory i przechowywanie w zimie.
- Śliwki, w których w tym roku mam na drzewach zatrzęsienie są teraz najsłodsze. Jak ktoś zwlekał ze zrobieniem zapraw do słoików na ciasto albo ze zrobieniem powideł to miał rację. Właśnie teraz jest czas na śliwki - zachęca jedna ze sprzedawczyń z olkuskiego targowiska. Poleca także mrozić śliwki. - Takie wyciągnięte zimą z zamrażalnika są wspaniałe! - przekonuje.
Przykładowe ceny warzyw i owoców na targu w Olkuszu na początku września
- pomidory kg - 4 zł
- pomidory rzymskie kg - 17 zł
- pomidory malinowe kg - 7 zł
- pieczarki kg - 13 zł
- kalafior szt. - 8 zł
- marchewka kg - 2- 3 zł
- cebula kg - 2- 3 zł
- cebula czerwona kg - 5 zł
- pietruszka kg - 5-6 zł
- ogórki kg - 4 zł
- por szt. - 2,5 zł
- ziemniaki kg - 1 zł
- gruszki kg 5 zł
- nektarynki kg - 5-7 zł
- winogrona kg 6 zł
- jabłka kg - 1 zł
- borówka kg - 25-30 zł
- śliwki kg 4,5 zł