Pilne ostrzeżenie GIS. Salmonella w popularnych jajkach! Ich spożycie może być groźne dla zdrowia. Masz je w domu? Od razu wyrzuć!
Główny Inspektorat Sanitarny wystosował w poniedziałek 30 czerwca pilne ostrzeżenie dotyczące żywności. Na powierzchni skorupek popularnych jaj wykryto obecność bakterii Salmonella spp. Ich spożycie może być groźne dla zdrowia!
Źródło zdjęć: © Pexels
Redakcja Kraków
Salmonella w popularnych jajkach. Ostrzeżenie GIS!
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Ostrzeżenie dotyczy poniższych produktów (zdjęcia znajdują się w galerii):
- Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
- Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2
- Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
- Kod kreskowy: 5 903427 303134
- Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE
Masz w domu jaja zakażone Salmonellą? Od razu je wyrzuć!
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE” - informuje w komunikacie GIS
Jaja - co powinieneś o nich wiedzieć?
Narodowy Instytutu Zdrowia Publicznego wskazuje kilka najważniejszych zasad obchodzenia się z jajami, w celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez chorobotwórcze bakterie.
Przygotowywanie dań/potraw:
- Należy unikać, potraw zawierających surowe jaja, gdyż niosą ze sobą zwiększone ryzyko zachorowania
- Przyrządzając jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte.
- Ręce należy dokładnie umyć wodą z mydłem, jeśli miały kontakt z surowymi jajkami.
- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.