Pilne ostrzeżenie GIS. Salmonella w popularnych jajkach! Ich spożycie może być groźne dla zdrowia. Masz je w domu? Od razu wyrzuć!

Główny Inspektorat Sanitarny wystosował w poniedziałek 30 czerwca pilne ostrzeżenie dotyczące żywności. Na powierzchni skorupek popularnych jaj wykryto obecność bakterii Salmonella spp. Ich spożycie może być groźne dla zdrowia!
jajka/ ilustracjajajka/ ilustracja
Źródło zdjęć: © Pexels
Redakcja Kraków

Salmonella w popularnych jajkach. Ostrzeżenie GIS!

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Ostrzeżenie dotyczy poniższych produktów (zdjęcia znajdują się w galerii):

  • Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
  • Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2
  • Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
  • Kod kreskowy: 5 903427 303134
  • Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE

Masz w domu jaja zakażone Salmonellą? Od razu je wyrzuć!

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE” - informuje w komunikacie GIS

Jaja - co powinieneś o nich wiedzieć?

Narodowy Instytutu Zdrowia Publicznego wskazuje kilka najważniejszych zasad obchodzenia się z jajami, w celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez chorobotwórcze bakterie.

Przygotowywanie dań/potraw:

  • Należy unikać, potraw zawierających surowe jaja, gdyż niosą ze sobą zwiększone ryzyko zachorowania
  • Przyrządzając jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte.
  • Ręce należy dokładnie umyć wodą z mydłem, jeśli miały kontakt z surowymi jajkami.
  • Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
  • Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.

Wybrane dla Ciebie

Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Zmarł Christoph von Dohnányi. Wybitny dyrygent miał 95 lat
Zmarł Christoph von Dohnányi. Wybitny dyrygent miał 95 lat
Wieruszów: Włamał się do sklepu mięsnego i ukradł konserwy
Wieruszów: Włamał się do sklepu mięsnego i ukradł konserwy
Zielona Góra: Koncert Kamrada porwał winobraniową publiczność
Zielona Góra: Koncert Kamrada porwał winobraniową publiczność
Szczecin: Złota sala, lodowa bryła i koncerty, na których warto być
Szczecin: Złota sala, lodowa bryła i koncerty, na których warto być
Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Nie samą pracą żyje człowiek. Urzędniczka biega maratony
Nie samą pracą żyje człowiek. Urzędniczka biega maratony
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym