Pilne ostrzeżenie GIS. Salmonella w popularnych jajkach! Ich spożycie może być groźne dla zdrowia. Masz je w domu? Od razu wyrzuć!

Główny Inspektorat Sanitarny wystosował w poniedziałek 30 czerwca pilne ostrzeżenie dotyczące żywności. Na powierzchni skorupek popularnych jaj wykryto obecność bakterii Salmonella spp. Ich spożycie może być groźne dla zdrowia!
jajka/ ilustracjajajka/ ilustracja
Źródło zdjęć: © Pexels
Redakcja Kraków

Salmonella w popularnych jajkach. Ostrzeżenie GIS!

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Ostrzeżenie dotyczy poniższych produktów (zdjęcia znajdują się w galerii):

Alkohol po nocnej zmianie? Psycholog mówi, czemu to pułapka

  • Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
  • Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2
  • Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
  • Kod kreskowy: 5 903427 303134
  • Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE

Masz w domu jaja zakażone Salmonellą? Od razu je wyrzuć!

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE” - informuje w komunikacie GIS

Jaja - co powinieneś o nich wiedzieć?

Narodowy Instytutu Zdrowia Publicznego wskazuje kilka najważniejszych zasad obchodzenia się z jajami, w celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez chorobotwórcze bakterie.

Przygotowywanie dań/potraw:

  • Należy unikać, potraw zawierających surowe jaja, gdyż niosą ze sobą zwiększone ryzyko zachorowania
  • Przyrządzając jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte.
  • Ręce należy dokładnie umyć wodą z mydłem, jeśli miały kontakt z surowymi jajkami.
  • Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
  • Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.

Wybrane dla Ciebie
Poznań: Ambasador Armenii z wizytą
Poznań: Ambasador Armenii z wizytą
Premiera Battlefield 6: Sezon 1. Status serwerów, zawartość aktualizacji i Battle Royale
Premiera Battlefield 6: Sezon 1. Status serwerów, zawartość aktualizacji i Battle Royale
Meksyk 1974. Siatkarze mistrzami świata!
Meksyk 1974. Siatkarze mistrzami świata!
Warszawa: podpalił kamienicę i groził mieszkańcom. Jest dobrze znany policji
Warszawa: podpalił kamienicę i groził mieszkańcom. Jest dobrze znany policji
Gorzów: Lubuski Okrągły Stół Edukacyjny. Młodzież dyskutuje o przyszłości z ministrą i wojewodą
Gorzów: Lubuski Okrągły Stół Edukacyjny. Młodzież dyskutuje o przyszłości z ministrą i wojewodą
Łączy sport i nienachalną elegancję. Stylizacje Grzegorza Krychowiaka mają w sobie "to coś"
Łączy sport i nienachalną elegancję. Stylizacje Grzegorza Krychowiaka mają w sobie "to coś"
Pogoda na wtorek. Chłodno i deszczowo, prognozowane silne porywy wiatru
Pogoda na wtorek. Chłodno i deszczowo, prognozowane silne porywy wiatru
Szczecinek: Każdy szczecinecczanin wypił statystycznie jedną „małpkę”?
Szczecinek: Każdy szczecinecczanin wypił statystycznie jedną „małpkę”?
MEN pracuje nad zmianami w rozliczaniu godzin nauczycieli
MEN pracuje nad zmianami w rozliczaniu godzin nauczycieli
Jelenia Góra: Czy na cmentarzach będą kwatery "amerykańskie" i leśne? Czy polepszą wyszukiwarkę grobów? Czy zrobią grzebowisko?
Jelenia Góra: Czy na cmentarzach będą kwatery "amerykańskie" i leśne? Czy polepszą wyszukiwarkę grobów? Czy zrobią grzebowisko?
Łódź: Zderzenie tramwaju na Przybyszewskiego. Kierowca chciał zawrócić
Łódź: Zderzenie tramwaju na Przybyszewskiego. Kierowca chciał zawrócić
Wichura uderzy dziś w Polskę. Wiatr do 120 km/h i śnieg w górach
Wichura uderzy dziś w Polskę. Wiatr do 120 km/h i śnieg w górach