Podlaskie: Wyróżnieni producenci chleba i ciast
Regionalne produkty spożywcze z województwa podlaskiego już dawno mają swoją uznaną markę w kraju. Niewątpliwie poszukiwane są między innymi chleb oraz ciasta znane tylko w naszym regionie. Przedstawiamy najlepszych producentów chleba i wyrobów cukierniczych z województwa podlaskiego.
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons
Adam Muśko
Jak twierdzą znawcy chleb z województwa podlaskiego różni się od tego kupionego w innych regionach Polski. Oczywiście sekret tkwi w produktach i przepisach.
Najlepsi producenci chleba i ciast w Podlaskiem
Podlaskie gospodynie do wypieku domowego chleba używały głównie mąki żytniej, wody, soli i zakwasu, który pozostał z poprzedniego wypieku. Na szczęście zachowały się zakłady, które wciąż preferują taką produkcję chleba.
Podlaskie ma także charakterystyczne dla regionu wyroby cukiernicze.
Ciasta z podlaskiego, które są słynne w całym kraju to:
- sękacz
- marcinek
- mrowisko
Gdzie kupić sękacza, marcinka, czy mrowisko?
W galerii poniżej przedstawiamy podlaskich producentów chleba i wyrobów piekarniczych, którzy są rekomendowani przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.