Podudzia z kurczaka z warzywami + film
To danie jednogarnkowe zachwyca smakiem, pięknie wygląda na talerzu i sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnego spotkania. A co najważniejsze – robi się praktycznie samo!
Film:
Składniki na 3 porcje:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1/2 średniej cukinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- czarny pieprz
- sól
marynata do kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- czarny pieprz
- sól
dodatkowo
- 6 podudzi z kurczaka
Przepis:
W dużej misce umieszczamy podudzia z kurczaka, wlewamy oliwę, dodajemy sól, czarny pieprz, wędzoną i słodką paprykę oraz czosnek granulowany. Podudzia bardzo dokładnie obtaczamy w marynacie, po czym wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Obrane ze skórki i umyte ziemniaki kroimy na frytki. Obraną cebulę kroimy w piórka. Oczyszczoną z gniazd nasiennych czerwoną i zieloną paprykę kroimy w paski. Umytą cukinię razem ze skórką również kroimy w paski.
Pokrojone warzywa wrzucamy na blachę posmarowaną olejem, wlewamy oliwę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, dodajemy słodką mieloną paprykę oraz czosnek granulowany, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Na warzywach układamy podudzia z kurczaka. Całość przykrywamy mokrym papierem do pieczenia oraz folią aluminiową. Blachę z warzywami i mięsem pieczemy w piekarniku około 60 minut w 200° C a następnie zdejmujemy papier oraz folię i pieczemy jeszcze 30 minut w 180° C.