Powiat kaliski: Małe mobilne kuchnie warsztatowe pomogą walczyć z marnowaniem żywności
Konkurs „Małe mobilne kuchnie warsztatowe” skierowany do organizacji pozarządowych zwłaszcza Kół Gospodyń Wiejskich i Organizacji zajmujących się dystrybucją pomocą żywnościową do potrzebujących. Inicjatywa realizowana jest w ramach „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025” i ma na celu wspieranie organizacji pozarządowych promujących niemarnowanie żywności na terenie Wielkopolski, doposażenie ich w narzędzia ułatwiające prowadzenie działań edukacyjnych w zakresie gospodarowania dostępną żywnością i uczenia zaradności życiowej w zakresie żywienia siebie i rodziny. Stosowne umowy na realizację zadań podpisał reprezentujący Samorząd Województwa Wielkopolskiego wicemarszałek Krzysztof Grabowski oraz przedstawiciele dziewięciu Kół Gospodyń Wiejskich oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Opatówku. Uroczyste podpisanie umów odbyło się w sali OSP Opatówek. .
- W Polsce na śmietniku ląduje około pięciu milionów ton żywności. W Wielkopolsce jest to około pół miliona ton. .Przekazane wsparcie to możliwość rozwoju działalności organizacji oraz zwrócenie szczególnej uwagi mieszkańców terenów wiejskich na problem marnowania żywności. Cieszy zainteresowanie społeczeństwa tym problemem i aktywne uczestnictwo oraz wnioskowanie o wsparcie na zakup takiej instalacji. Warto podkreślić, że mobilne kuchnie znajdują szerokie zastosowanie podczas warsztatów, pokazów gotowania oraz lokalnych wydarzeń podczas, których uczestnicy mogą zyskać praktyczną wiedzę z zakresu racjonalnego gospodarowania żywnością – mówi Krzysztof Grabowski wicemarszałek województwa wielkopolskiego.
Do Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu kaliskiego i OSP Opatówek trafi w sumie ponad 88 tys. zł z budżetu województwa wielkopolskiego. Organizacje mogły uzyskać wsparcie finansowe od 3 do 15 tys. zł na realizację zadania polegającego na zakupie instalacji mobilnej kuchni warsztatowej, która spełnia normy sanitarne, jest przystosowana do gotowania na zewnątrz, umożliwia prowadzenie wydarzeń i instruktaży jak zagospodarowywać żywność, szczególnie tą zagrożoną zmarnowaniem. Ważnym elementem działań w ramach realizacji tych przedsięwzięć jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na racjonalne zagospodarowanie produktów spożywczych, zwłaszcza tych, które są odrzucane podczas przygotowywania potraw.
W całej Wielkopolsce wsparcie otrzymało aż 80 organizacji pozarządowych, a łączna kwota przeznaczona na ten cel z budżetu województwa wielkopolskiego to prawie 700 tys. zł.
„Małe mobilne kuchnie warsztatowe” - wsparcie w powiecie kaliskim otrzymały:
- Koło Gospodyń Wiejskich Chojno 4179 zł
- Koło Gospodyń Wiejskich w Przystajni 7400 zł
- Ochotnicza Straż Pożarna w Opatówku 10400 zł
- Koło Gospodyń Wiejskich w Żelazkowie 7000 zł
- Koło Gospodyń Wiejskich Czerwone Maki Zakrzyn 3700 zł
- Koło Gospodyń Wiejskich w Stawiszynie 15000 zł
- Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Kakawie 6460 zł
- Koło Gospodyń Wiejskich w Dzierzbinie 11060 zł
- Koło Gospodyń Wiejskich w Przyraniu 11060 zł
- Koło Gospodyń Wiejskich "Żychowianki" w Żychowie 12000 zł