Przepisy z tuńczykiem. Cukinia faszerowana tuńczykiem, tuńczykowy hamburger oraz tuńczyk ze szparagami i pomarańczą. Palce lizać!

Tuńczyk - oto drapieżnik, którego da się lubić! Co więcej, jego wielbicieli na całym świecie nie brakuje, a szefowie kuchni w najróżniejszych zakątkach naszej planety wciąż proponują kolejne dania z tuńczykiem w roli głównej. W domowym zaciszu też można przygotować pyszne dania z tą rybą w roli głównej. Zobacz przepisy na cukinię faszerowaną tuńczykiem, tuńczykowego hamburgera i tuńczyka ze szparagami i pomarańczą.
hamburger, burger, jedzenie, kanapka, ser, cheeseburger, bochenki, pomidor, post, lunch, izolowany, grilla, cebula, obiad, przepyszny, jarzyna, salada, fit, wege, batat, frytki, warzywaWirtualna Polska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
mad

Sięgając po tuńczyka, upewnijmy się, że został on pozyskany zgodnie z zasadami zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej. Dzięki temu nie tylko my będziemy mogli cieszyć się jego walorami, ale umożliwimy to również przyszłym pokoleniom.
Chcąc mieć gwarancję, że wybrany przez nas tuńczyk spełnia standardy zrównoważonego i identyfikowalnego rybołówstwa, sięgajmy po produkty z certyfikatem MSC, oznaczone niebieskim logo ze znakiem ryby.

Cukinia faszerowana tuńczykiem [PRZEPIS]


Czas przygotowania: 35 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • Tuńczyk w oliwie z oliwek MSC 3x80 g
  • 6 średnich cukinii o podobnym kształcie
  • 1 średnia żółta cebula
  • 50 g startego Parmigiano Reggiano
  • mały pęczek pietruszki i majeranku
  • 40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:


1. Cukinię gotuj w całości w osolonej wodzie przez około 12 minut, licząc od momentu wrzenia. Wyciągnij ostrożnie warzywo, usuń końcówki i przetnij je wzdłuż na pół. Wydrąż łyżką miąższ i nasiona. Zetrzyj je na tarce.

2. Posiekaną cebulę podsmaż na złoty kolor, używając oliwy z oliwek. Dodaj miąższ cukinii, pozostaw na kilka minut do wchłonięcia smaków, a następnie zdejmij z ognia. Delikatnie rozgnieć miąższ widelcem, dodaj odsączonego tuńczyka, natkę pietruszki i starty Parmigiano Reggiano. Dokładnie wymieszaj.

3. Cukinie faszeruj przygotowaną mieszanką i zapiekaj w piekarniku pod grillem przez około 10 minut.

Tuńczykowy hamburger [PRZEPIS}


Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 x Tuńczyk w oliwie z oliwek MSC 3x80 g
  • 6 kromek chleba
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy
  • gałązka pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Z chleba usuń skórki i umieść go w misce. Dodaj tuńczyka i drobno posiekaną cebulę, pietruszkę, jajko, musztardę i majonez. Dopraw do smaku i dobrze wymieszaj.
2. Z powstałej masy uformuj kulki, zgnieć je, nadając im wygląd burgera i usmaż na patelni.
3. Podaj w opiekanej bułce lub z frytkami wraz z zieloną sałatką z sezonowymi warzywami.

Tuńczyk ze szparagami i pomarańczą [PRZEPIS]


Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 x Tuńczyk w oliwie z oliwek MSC 3x80 g
  • 2 jajka
  • 800 g szparagów
  • 1 pomarańcza
  • 1 mała czerwona cebula
  • 40 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 20 g migdałów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:a

1. Usuń zdrewniałe końcówki szparagów i gotuj je we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 20 min. W międzyczasie przygotuj jajka, gotując je przez 8 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

2. Zetrzyj odrobinę skórki z pomarańczy, uważając, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części. Następnie obierz pomarańczę i pokrój ją na małe kawałeczki.

3. Rozdrobnij migdały, obierz ugotowane jajka i pokrój w małe kawałeczki. Następnie obierz i drobno pokrój czerwoną cebulę.

4. Ugotowane szparagi przekrój wzdłuż na dwie części i rozłóż na talerze. Na wierzch wyłóż odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, miąższ z pomarańczy, jajka, cebulę, a danie obsyp migdałami i skórką z pomarańczy. Całość dopraw sporą ilością pieprzu.

Wybrane dla Ciebie

Lublin: Kto się dostał, kto czeka dalej? Zakończył się pierwszy etap rekrutacji do szkół ponadpodstawowych
Lublin: Kto się dostał, kto czeka dalej? Zakończył się pierwszy etap rekrutacji do szkół ponadpodstawowych
Końskie: Przegląd kół gospodyń wiejskich w sobotę. Ludowe święto odbędzie się na koneckim rynku
Końskie: Przegląd kół gospodyń wiejskich w sobotę. Ludowe święto odbędzie się na koneckim rynku
Na Jeziorze Mucharskim zostaną rozegrane regaty.  Będzie też wiele innych atrakcji
Na Jeziorze Mucharskim zostaną rozegrane regaty. Będzie też wiele innych atrakcji
Bydgoszcz: Święto policji. Odznaczenia i przysięga na Starym Rynku - mamy zdjęcia z uroczystości
Bydgoszcz: Święto policji. Odznaczenia i przysięga na Starym Rynku - mamy zdjęcia z uroczystości
Skierniewice: Które ze szkół najlepiej wypadły podczas egzaminu ósmoklasisty?
Skierniewice: Które ze szkół najlepiej wypadły podczas egzaminu ósmoklasisty?
Warszawa: Nasi pod Grunwaldem. W największej bitwie średniowiecza walczyli też warszawscy rycerze
Warszawa: Nasi pod Grunwaldem. W największej bitwie średniowiecza walczyli też warszawscy rycerze
Coś niepokojącego dzieje się na rynku pracy. Spada liczba nowych ofert
Coś niepokojącego dzieje się na rynku pracy. Spada liczba nowych ofert
Gdańsk: Męskie Granie 2025 już w ten weekend.
Gdańsk: Męskie Granie 2025 już w ten weekend.
Ta gra kasuje się po jednej rozgrywce. Pokazuje prawdę o twoim uzależnieniu
Ta gra kasuje się po jednej rozgrywce. Pokazuje prawdę o twoim uzależnieniu
Ile dziś płacą za rzepak? Zobacz najnowsze ceny z przetwórni i skupów
Ile dziś płacą za rzepak? Zobacz najnowsze ceny z przetwórni i skupów
Podróż samolotem może być ryzykowna. Sprawdź, kto nie powinien wsiadać na pokład dla bezpieczeństwa – swojego i nie tylko
Podróż samolotem może być ryzykowna. Sprawdź, kto nie powinien wsiadać na pokład dla bezpieczeństwa – swojego i nie tylko
Pierwsze kwiatomaty w Żarach i Żaganiu. Bukiety można teraz kupować przez całą dobę
Pierwsze kwiatomaty w Żarach i Żaganiu. Bukiety można teraz kupować przez całą dobę