Skuteczny sposób na mycie truskawek. Samo płukanie nie wystarczy
Jak prawidłowo myć truskawki? Najlepszy sposób, by były czyste i świeże
Truskawki to jedne z najbardziej wyczekiwanych owoców w roku. Soczyste, słodkie, pachnące i pełne smaku – najlepsze latem, gdy jest na nie sezon. Zanim jednak sięgniesz po świeżo kupione owoce z targu czy sklepu, dobrze je oczyść. Dzięki temu pozbędziesz się nie tylko piasku i zanieczyszczeń, ale też pestycydów, a czasem nawet... nieproszonych owadzich gości.
Chociaż szybkie opłukanie owoców pod zimną wodą wydaje się wystarczające, eksperci zalecają coś skuteczniejszego. Eleana Kaidanian, dietetyczka i specjalistka ds. zdrowego stylu życia, radzi sięgnąć po mieszankę soli i wody.
Do dużej miski wlej zimną wodę i dodaj ok. 1 łyżkę soli na szklankę płynu. Truskawki powinny się moczyć przez 5 minut. Po tym czasie przełóż je do sitka i opłukuj pod bieżącą zimną wodą przez około minutę.
– Sól ma właściwości ścierne, które można wykorzystać do dosłownego usuwania brudu lub zanieczyszczeń z powierzchni – wyjaśnia na łamach portalu The Kitchn Kaidanian.
To właśnie ścierne właściwości takiej kąpieli sprawiają, że działa skuteczniej niż sama woda. Co więcej – jak zaznacza dietetyczka – ta metoda nie wpływa na smak owoców, jest tania, łatwa i bezpieczna.
Ocet, soda i woda, czyli inne sposoby mycia truskawek
Są też inne skuteczne metody na mycie truskawek, które możesz stosować.
- Kąpiel w roztworze octowym. Wymieszaj 1 część białego octu z 3 częściami wody, zanurz truskawki i zostaw na kilka minut, a następnie opłucz pod zimną bieżącą wodą. Ten sposób nie tylko oczyszcza owoce, ale też pomaga im dłużej zachować świeżość – nawet do 7 dni przy minimalnym ryzyku zepsucia. Idealne rozwiązanie, jeśli kupujesz hurtowo albo planujesz dłuższy truskawkowy maraton w kuchni.
- Moczenie w wodzie z sodą oczyszczoną. Rozpuść kilka łyżeczek sody oczyszczonej w dużej misce z wodą. Może to pomóc zneutralizować kwaśne pozostałości pestycydów na truskawkach. Po namoczeniu dokładnie opłucz jagody, aby usunąć wszelkie pozostałości i uniknąć dziwnych smaków.
- Moczenie w czystej wodzie. Changmou Xu. adiunkt przetwórstwa żywności na University of Illinois Urbana-Champaign i członek działu produktów owocowo-warzywnych Instytutu Technologów Żywności, uważa, że najlepszy sposób mycia truskawek to moczenie owoców w czystej wodzie przez kilka minut.
Nie jesz? Nie myj na zapas
Wilgoć to wróg świeżych truskawek – wystarczy chwila, by zaczęły się psuć. Chociaż truskawki mogą mieć na sobie brud, pestycydy i inne zanieczyszczenia, nie myj ich od razu po powrocie do domu.
– Truskawki łatwo się psują i są podatne na pleśń, zwłaszcza gdy są mokre – mówi Changmou Xu. – Poczekaj więc z myciem truskawek do momentu tuż przed ich zjedzeniem.
Również Eleana Kaidanian zaleca mycie wyłącznie tylu owoców, ile planujesz zjeść lub wykorzystać danego dnia.
– Jeśli chcesz umyć je wszystkie, aby przechowywać je w lodówce gotowe do spożycia, musisz je całkowicie wysuszyć przed przechowywaniem, aby nie zepsuły się tak szybko – ostrzega ekspertka.
Jak osuszyć truskawki? Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej czystymi ręcznikami papierowymi lub ręcznikiem kuchennym. Delikatnie, ale dokładnie dociśnij wierzch i boki owoców, aby usunąć nadmiar wody przed przechowywaniem ich w lodówce.
Źródła:
- How to Clean Strawberries The Kitchn
- How To Wash Strawberries To Remove Dirt and Pesticides, According to an Expert University of Illinois Urbana-Champaign