Supraśl: Zbliżają się Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki

Jak co roku, w Supraślu królować będą wyjątkowe smaki. W pierwszy weekend sierpnia odbędą się tu Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej.
Wirtualna Polska
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | fot. Wojciech Wojtkielewicz
Magda Ciasnowska
  • Konferencja zapowiadająca Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej.
  • Konferencja zapowiadająca Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej.
  • Konferencja zapowiadająca Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej.
  • Konferencja zapowiadająca Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej.
  • Konferencja zapowiadająca Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej.
[1/5] Konferencja zapowiadająca Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej. Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | fot. Wojciech Wojtkielewicz

To wyjątkowa okazja, by spróbować lokalnych przysmaków, posłuchać dobrej muzyki i spędzić dzień w wyjątkowej atmosferze. W najbliższą sobotę (2 sierpnia) w Supraślu regionalni producenci, Koła Gospodyń Wiejskich oraz twórcy rękodzieła będą mieli okazję zaprezentować swoje wyroby podczas Światowych Mistrzostw w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej.

- Kontynuujemy naszą dobrą zabawę, promując powiat białostocki. Impreza, jak co roku, cieszy się dużym zainteresowaniem i stała się prawdziwą atrakcją turystyczną naszego regionu - przyznaje Jan Perkowski, starosta powiatu białostockiego.

Tegoroczna już czwarta edycja wydarzenia, cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Do organizatorów zgłosiło się aż 91 wystawców, w tym 16 Kół Gospodyń Wiejskich. W konkursie kulinarnym w kategorii indywidualnej rywalizować będzie 30 uczestników, a w kategorii dużych producentów – 11 podmiotów.

- Mam nadzieję, że w tym roku komisja weźmie pod uwagę te tradycyjne smaki. Bo bywają różne wymyślne dodatki. Ale ten tradycyjny smak jest jednak najlepszy - przyznał Roman Czepe, wicestarosta powiatu.

W smakowitej rywalizacji oceniane będą także chłodniki (11 zgłoszeń) oraz nalewki (23 zgłoszenia).

Jak przyznają organizatorzy mistrzostw, ich celem jest promocja rodzimej kuchni, zachowanie kulinarnego dziedzictwa województwa podlaskiego oraz wsparcie lokalnych producentów w ich działalności.

- Serdecznie zapraszamy na tę sentymentalną ucztę. Potrawa, która kiedyś była niemal zapomniana, stała się teraz właściwie marką turystyczną - mówi Michał Kozłowski, radny powiatu.

Zainteresowanie, podobnie jak w ubiegłych latach, zapewne objawi się w całkowicie wyczerpanych zapasach wystawców pod koniec dnia.

- Jeden z nich zdradził mi, że tylko w ten jeden dzień sprzedał taką ilość kwasu chlebowego, jaką normalnie sprzedaje w ciągu miesiąca - mówi Henryk Suchocki z zarządu powiatu.

Kiermasz wytwórców, cała konkursowa procedura oraz degustacje rozpoczną się o godz. 14.00 na Placu Tadeusza Kościuszki.

Wyjątkowe smaki to jednak nie jedyna atrakcja, jaka czeka odwiedzających mistrzostwa. W programie znalazło się też sporo muzycznych wrażeń. Na scenie pojawią się znani wykonawcy, tacy jak SKOLIM, WonerS, PAPA D oraz Top Girls. Imprezę poprowadzi popularny prezenter i piosenkarz NORBI.

Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej są kontynuacją, choć w zmienionej nieco formule, mistrzostw organizowanych przez Stowarzyszenie Uroczysko.

Program wydarzenia

  • 14.00 – 14.30 - Uroczyste otwarcie oraz powitanie zaproszonych gości Przemówienia gości, zaproszenie do odwiedzania wystawców i przedstawienie przez prowadzącego całego programu wydarzenia
  • 14.30 – 15.00 - Pokaz robienia chłodnika (konkurs przed sceną)
  • 15.00 – 16.15 - Norbi, Starosta Powiatu Białostockiego (rozmowy z uczestnikami, z komisjami konkursowymi)
  • 16.30 – 16.45 - Występ Norbiego
  • 16.45 – 17.45 - Przedstawienie przez przewodniczących poszczególnych komisji konkursowych informacji o konkursach, omówienie wyników i wręczenie nagród w konkursach na kiszkę i babkę ziemniaczaną w kat. indywidualnej, na kiszkę i babkę ziemniaczaną, w kat. producent, nagroda publiczności, na chłodnik oraz wręczenie podziękowań sponsorom   
  • 19:00 – 20:00 - Występ zespołu Top Girls 
  • 20:00 – 21:15 - Występ zespołu PAPA D 
  • 21:30 – 22:00 - WonerS – suport Skolima
  • 22:00 – 23:00 - Występ Skolima
  • 23:00 – zakończenie uroczystości

Wybrane dla Ciebie

Waloryzacja Trzynastej Emerytury i brak drugiej waloryzacji. To nowe prognozy rządu
Waloryzacja Trzynastej Emerytury i brak drugiej waloryzacji. To nowe prognozy rządu
Jastrzębia: Festyn Rodzinny i Folkowa Potańcówka
Jastrzębia: Festyn Rodzinny i Folkowa Potańcówka
Radwanice: Jubileusz Ochotniczej Straży Pożarnej
Radwanice: Jubileusz Ochotniczej Straży Pożarnej
Sopot: Łoś w samym środku miasta. Zwierzę spacerowało ulicami kurortu
Sopot: Łoś w samym środku miasta. Zwierzę spacerowało ulicami kurortu
Łódź: Tunel kolejowy pod miastem stał się pułapką dla inwestora i ludzi
Łódź: Tunel kolejowy pod miastem stał się pułapką dla inwestora i ludzi
Myśliszewice: Udane Dożynki Gminne. Koncert zespołu Bayera
Myśliszewice: Udane Dożynki Gminne. Koncert zespołu Bayera
Bielsk Podlaski: Wjechał wózkiem inwalidzkim do rowu. Na pomoc ruszyli policjanci i przechodnie
Bielsk Podlaski: Wjechał wózkiem inwalidzkim do rowu. Na pomoc ruszyli policjanci i przechodnie
Wrocław: Rozbój przy ul. Ślężnej. Nastolatek groził nożem rówieśnikowi
Wrocław: Rozbój przy ul. Ślężnej. Nastolatek groził nożem rówieśnikowi
Tychy: XIII Tyski Półmaraton. Tysiące biegaczy na ulicach
Tychy: XIII Tyski Półmaraton. Tysiące biegaczy na ulicach
Poznań: Enea IRONMAN 70.3. Płyną, jadą na rowerze i biegną
Poznań: Enea IRONMAN 70.3. Płyną, jadą na rowerze i biegną
Policyjny parawan koło Szreniawy. Na drodze zginał mężczyzna
Policyjny parawan koło Szreniawy. Na drodze zginał mężczyzna
Jezioro Dojlidy: Za darmo nie popływasz. Nawet po sezonie
Jezioro Dojlidy: Za darmo nie popływasz. Nawet po sezonie