Tak było w Kruszwicy na Kujawskich Nowalijkach 2025. Zdjecia
- Głównym celem Kujawskich Nowalijek była promocja kół gospodyń wiejskich, lokalnych producentów i przetwórców żywności oraz szerzenie wiedzy o prawidłowym żywieniu i zdrowym stylu życia - podkreślali organizatorzy.
Odbył się konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich. Rywalizowano w czterech kategoriach: mleczne specjały, zupy z chałupy, dziarskie jarskie i najciekawsze stoisko..
A oto wyniki konkursu dla KGW w ramach Kujawskich Nowalijek 2025
Kategoria mleczne specjały:
- I miejsce KGW Ach te Baby z Kobylnik.
- II miejsce KGW Bożejewice,
- III miejsce KGW Czerwone Korale z Guźlina.
Kategoria zupy z chałupy:
- I miejsc KGW Janowice,
- II miejsce KGW Wybranowo,
- III miejsce KGW Pod Wiatrakiem Chrosno.
Kategoria dziarskie jarskie:
- I miejsce KGW Kraszanki,
- II Miejsce KGW Skotniczanki,
- III miejsce KGW Czerwone Korale z Guźlina.
Kategoria najciekawsze stoisko:
- I miejsce KGW Czerwone Korale z Guźlina,
- II miejsce KGW Ach te Baby z Kobylnik,
- III miejsce KGW Grodztwo Nad jeziorem Tryszczyń.
Odbył się pokaz kulinarny w wykonaniu Radosława Danielaka, szefa kuchni sanatorium wojskowego w Ciechocinku. Przygotował on jagnięcinę na musie z jabłek z majerankiem oraz ziemniaka faszerowanego borowikami, a także pure z modrej kapusty z poziomkami.
Z inicjatywy Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi przeprowadzono pokaz luzowania gęsi.
Kujawskim Nowalijkom towarzyszyła Jogurtowa Wioska Danone, w której dzieci i młodzież poznawali zasady zdrowego odżywiania się.
Była okazja wziąć udział w akcji krwiodawczej oraz rejestracji potencjalnych dawców szpiku.
Zainteresowani mieli okazję zajrzeć do stoisk wokół Wzgórza Zamkowego i spróbować tam oraz zakupić przeróżne produkty:
- chleby na zakwasie,
- kozie sery,
- regionalne miody i konfitury,
- ryby w zalewie octowej,
- smakowe chrzany,
- przetwory owocowe.
Oferowano wyrobów z drewna, siana i ziół.