To jednogarnkowe danie wystarczy, aby cię nakarmić. Poznaj babciny gulasz wołowy z grzybami leśnymi i marchewką

Nie potrzebujesz drogiego robota kuchennego, aby zrobić rozpływające się w ustach mięso. Wystarczy tradycyjny garnek z pokrywką, aby zjeść pożywny gulasz wołowy z grzybami leśnymi i marchewką. W babcinych notatkach znalazłam przepis, którego efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Gulasz wołowy z grzybami leśnymi i marchewkąNa rodzinny obiad polecam ugotować ci jednogarnkowy gulasz z grzybami leśnymi i marchewką.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | svariophoto/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Na rodzinny obiad polecam ugotować ci jednogarnkowy gulasz z grzybami leśnymi i marchewką.
Na rodzinny obiad polecam ugotować ci jednogarnkowy gulasz z grzybami leśnymi i marchewką. © GettyImages.com | svariophoto/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Gulasz wołowy z grzybami leśnymi i marchewką - prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Wyciek rozmowy Witkoffa. Ekspert tłumaczy, w co grają Amerykanie

Czas przygotowania: 2 godziny (w tym 1 godzina 30 minut gotowania).

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 600 g wołowiny (np. łopatka, karkówka),
  • 250 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kurki),
  • 2 duże marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 500 ml bulionu wołowego lub warzywnego,
  • 2 łyżki oleju lub smalcu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.

Jak zrobić gulasz wołowy z grzybami leśnymi i marchewką?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj mięso. Pokrój wołowinę w średniej wielkości kostkę. Oprósz lekko solą i pieprzem.
  2. Następnie podsmaż wołowinę. Rozgrzej tłuszcz w dużym garnku z grubym dnem. Obsmaż mięso partiami, aż się zarumieni.
  3. Pokrój cebulę w piórka, marchewkę w półplasterki, czosnek drobno posiekaj. Wrzuć do garnka i smaż kilka minut, mieszając.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i podsmaż krótko, aby stracił surowy posmak.
  5. Dołóż grzyby. Oczyść je i pokrój w większe kawałki. Dodaj do garnka, duś przez chwilę.
  6. Następnie zalej wybranym bulionem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej całość gorącym płynem.
  7. Przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  8. Na końcu dopraw do smaku gulasz solą i pieprzem. Gotowy gulasz wołowy z leśnymi grzybami i marchewką tuż przed podaniem posyp natką pietruszki.

Sposób podania gulaszu wołowego z grzybami

Gotowy gulasz podawaj z kaszą gryczaną, ziemniakami lub świeżym chlebem. Jednak najrozkoszniej smakuje z bagietką maczaną w mięsnym sosie. To znakomite jednogarnkowe danie świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad albo spotkanie z przyjaciółmi. Jeśli nie masz grzybów leśnych, użyj pieczarek, a nawet boczniaków. Gwarantuję, że danie nadal będzie smaczne i pożywne.

Co zrobić, aby mięso wołowe nie było twarde?

Do sosu możesz dodać odrobinę czerwonego wina, aby wzmocnić smak i zapach. Co więcej, odrobina trunku zmiękczy mięso. Ponadto ten gulasz możesz z powodzeniem zrobić dzień wcześniej. Wyśmienicie smakuje po odgrzaniu, gdy smaki składników się przegryzą. Aby mięso w gulaszu nie było łykowate, możesz także dusić je w wolnowarze. Długie gotowanie w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza doda wołowinie delikatności. To danie możesz także wykonać na bazie dziczyzny, jeśli masz dostęp do jakościowego mięsa.

Niech ten nieco wymagający czasu i cierpliwości przepis na gulasz z grzybami i marchewką zachęci cię do zrobienia domowego obiadu dla całej rodziny. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tarnowskie Góry: Modernizacja oddziałów, diagnostyki i infrastruktury w szpitalu
Tarnowskie Góry: Modernizacja oddziałów, diagnostyki i infrastruktury w szpitalu
Weekendowe imprezy na Podkarpaciu. Gdzie warto wybrać się w weekend 28-30 listopada?
Weekendowe imprezy na Podkarpaciu. Gdzie warto wybrać się w weekend 28-30 listopada?
Wielkopolska: Analiza rynku nawozów mineralnych. Ceny znów rosną
Wielkopolska: Analiza rynku nawozów mineralnych. Ceny znów rosną
Zielona Góra: Andrzejkowy weekend 28-30 listopada pełen koncertów, spotkań, tańca i lokalnych atrakcji - sprawdź, gdzie warto się wybrać!
Zielona Góra: Andrzejkowy weekend 28-30 listopada pełen koncertów, spotkań, tańca i lokalnych atrakcji - sprawdź, gdzie warto się wybrać!
Agresywny klient w sklepie z elektroniką. Wyrwał telefon z ekspozycji i roztrzaskał laptopa
Agresywny klient w sklepie z elektroniką. Wyrwał telefon z ekspozycji i roztrzaskał laptopa
Nowy Tomyśl: Liga Socca. Pierwszy historyczny sezon ruszył
Nowy Tomyśl: Liga Socca. Pierwszy historyczny sezon ruszył
Iwaniska: Pierwszy Jarmark Bożonarodzeniowy już 14 grudnia
Iwaniska: Pierwszy Jarmark Bożonarodzeniowy już 14 grudnia
Bydgoszcz: Nauka, sztuka i muzyka w Młynach Rothera
Bydgoszcz: Nauka, sztuka i muzyka w Młynach Rothera
Grudziądz: III edycja Wielkiego Grudziądzkiego Piernikowania
Grudziądz: III edycja Wielkiego Grudziądzkiego Piernikowania
Bydgoszcz: Fabryka Zimy w Młynach Rothera na początek grudnia
Bydgoszcz: Fabryka Zimy w Młynach Rothera na początek grudnia
Łódź: Remont ulicy Łanowej. Robotnicy zniknęli, mieszkańcy alarmują
Łódź: Remont ulicy Łanowej. Robotnicy zniknęli, mieszkańcy alarmują
"Kmiecik. Legenda mimo woli". Premiera książki o piłkarzu Wisły Kraków
"Kmiecik. Legenda mimo woli". Premiera książki o piłkarzu Wisły Kraków
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥