To jednogarnkowe danie wystarczy, aby cię nakarmić. Poznaj babciny gulasz wołowy z grzybami leśnymi i marchewką
Gulasz wołowy z grzybami leśnymi i marchewką - prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny (w tym 1 godzina 30 minut gotowania).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 600 g wołowiny (np. łopatka, karkówka),
- 250 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kurki),
- 2 duże marchewki,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 500 ml bulionu wołowego lub warzywnego,
- 2 łyżki oleju lub smalcu,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do posypania.
Jak zrobić gulasz wołowy z grzybami leśnymi i marchewką?
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj mięso. Pokrój wołowinę w średniej wielkości kostkę. Oprósz lekko solą i pieprzem.
- Następnie podsmaż wołowinę. Rozgrzej tłuszcz w dużym garnku z grubym dnem. Obsmaż mięso partiami, aż się zarumieni.
- Pokrój cebulę w piórka, marchewkę w półplasterki, czosnek drobno posiekaj. Wrzuć do garnka i smaż kilka minut, mieszając.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i podsmaż krótko, aby stracił surowy posmak.
- Dołóż grzyby. Oczyść je i pokrój w większe kawałki. Dodaj do garnka, duś przez chwilę.
- Następnie zalej wybranym bulionem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej całość gorącym płynem.
- Przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Na końcu dopraw do smaku gulasz solą i pieprzem. Gotowy gulasz wołowy z leśnymi grzybami i marchewką tuż przed podaniem posyp natką pietruszki.
Sposób podania gulaszu wołowego z grzybami
Gotowy gulasz podawaj z kaszą gryczaną, ziemniakami lub świeżym chlebem. Jednak najrozkoszniej smakuje z bagietką maczaną w mięsnym sosie. To znakomite jednogarnkowe danie świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad albo spotkanie z przyjaciółmi. Jeśli nie masz grzybów leśnych, użyj pieczarek, a nawet boczniaków. Gwarantuję, że danie nadal będzie smaczne i pożywne.
Co zrobić, aby mięso wołowe nie było twarde?
Do sosu możesz dodać odrobinę czerwonego wina, aby wzmocnić smak i zapach. Co więcej, odrobina trunku zmiękczy mięso. Ponadto ten gulasz możesz z powodzeniem zrobić dzień wcześniej. Wyśmienicie smakuje po odgrzaniu, gdy smaki składników się przegryzą. Aby mięso w gulaszu nie było łykowate, możesz także dusić je w wolnowarze. Długie gotowanie w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza doda wołowinie delikatności. To danie możesz także wykonać na bazie dziczyzny, jeśli masz dostęp do jakościowego mięsa.
Niech ten nieco wymagający czasu i cierpliwości przepis na gulasz z grzybami i marchewką zachęci cię do zrobienia domowego obiadu dla całej rodziny. Smacznego!