Tych błędów nie popełniaj na grzybach, unikniesz zatrucia
W tym artykule:
W lasach wysyp grzybów. Muchomor może być podobny do kani
Jak donoszą nam grzybiarze, w wielu regionach można znaleźć sporo popularnych gatunków. Nie brakuje borowików, podgrzybków, maślaków, wychylają się też pierwsze rydze. Podstawą zabrania znaleziska do domu, jest pewność co do jego gatunku. Jeśli takiej nie ma, warto skonsultować zbiór z pobliską stacją sanepidu lub grzyboznawcą. Trzeba też pamiętać, aby nie zbierać grzybów chronionych i w miejscach do tego nieodpowiednich, np. rezerwatach. Nieprzestrzeganie przepisów wiąże się z ryzykiem mandatu.
Czytaj więcej: Wrzesień pełen grzybów i mandatów. Błędy w lesie kosztują nawet kilka tysięcy
Grzyby można podzielić na jadalne, niejadalne i trujące. Jak same nazwy wskazują, te dwie ostatnie grupy nie nadają się do przyrządzania w kuchni. Trzeba uważać m.in. na muchomora sromotnikowego, muchomora czerwonego czy piestrzenicę kasztanowatą. Ten pierwszy wyglądem przypomina czubajkę kanię. Sanepid co roku przypomina, aby amatorzy szukali tylko grzybów rurkowych, tam ryzyko natknięcia się na gatunek trujący jest mniejsze niż w przypadku blaszkowych.
- Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek - zaznacza w jednej z publikacji Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Węgorzewie.
Objawów zatrucia nie wolno lekceważyć
Zatrucie najczęściej objawia się po kilku godzinach, czasem jednak symptomy widać później. Pojawiają się nudności, bóle brzucha i głowy, wymioty, może wystąpić gorączka. Intensywność często zależy od ilości spożytych toksyn. Tu Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie dodaje na swojej stronie, aby niezwłocznie udać się do lekarza, jeśli po spożyciu potrawy z grzybami zauważy się niepokojące zachowania organizmu.
Ogółem nie zaleca się też jedzenia grzybów dzieciom, kobietom w ciąży i przy karmieniu, osobom starszym i tym z problemami żołądkowymi.
Na grzyby jadalne też trzeba uważać, mogą zaszkodzić w tych przypadkach
Warto pamiętać, że zatruć można się nie tylko grzybami trującymi. Nieodpowiednie przygotowanie bądź przechowywanie znanych wszystkim jadalnych gatunków też może skończyć się nieciekawie. Zarówno służby, jak i leśnicy, uczulają, aby zbierać grzyby do kosza, pakowanie je w torebki foliowe ogranicza przepływ powietrza, co sprawia, że zbiory zaparzają się i szybciej psują. Czasem kurki lub borowiki mogą rosnąć przy drodze. Tu lepiej zostawić je na miejscu, okolice dróg czy zakładów produkcyjnych sprzyjają wchłanianiu metali i zanieczyszczeń. Podobnie starych grzybów nie podaje się na talerz.
O czym jeszcze warto pamiętać? Grzybów nie spożywa się na surowo. Trzeba je poddać obróbce, po wcześniejszym oczyszczeniu. Nie mogą być spleśniałe, robaczywe lub uszkodzone. Niedogotowane także mogą wywołać niestrawność. Miłośnicy smaku lasu muszą dodatkowo uważać na ilości dań, za dużo prawdziwków czy maślaków nie wyjdzie na korzyść dla zdrowia.
Źródło: Sanepid
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!