WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 3. golu Polski

Warmia i Mazury: Skontrolowano lodziarnie. Niepokojące wnioski

Letnie upały sprzyjają ochłodzie w postaci lodów z automatu – popularnych, łatwo dostępnych i uwielbianych przez dzieci i dorosłych. Jednak nie wszystkie porcje tej słodkiej przyjemności są tak nieszkodliwe, jak się wydaje. Sanepid w województwie warmińsko-mazurskim ujawnił niepokojące wyniki kontroli – część lodów serwowanych w regionie zawierała podwyższone ilości bakterii, które mogą świadczyć o poważnych zaniedbaniach higienicznych. Co dokładnie wykazały badania i jakie mogą być tego konsekwencje?
LodyLody
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Dębska

Kontrola lodziarni na Warmii i Mazurach. Wyniki są niepokojące

Sanepid poinformował, że w pierwszym półroczu 2025 r. w woj. warmińsko-mazurskim zostało pobranych 165 próbek lodów z automatów. Skontrolowano je pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Zakwestionowano 15 próbek lodów, co stanowi 9 proc. wszystkich pobranych próbek.

Pracownicy inspekcji sanitarnej wykryli zawyżoną ilość enterobakterii w 9 proc. próbek lodów z automatu sprzedawanych na Warmii i Mazurach – podał w czwartek sanepid. Takie uchybienia mogą świadczyć o niewłaściwych warunkach higienicznych przy produkcji.

Co wykryto?

Powodem – jak przekazała PAP Magdalena Woltmanowska z oddziału bezpieczeństwa żywności wojewódzkiej stacji sanepidu – była zawyżona ilość bakterii Enterobacteriaceae, które są uznawane za tzw. mikroorganizmy wskaźnikowe. Ich nadmierna obecność świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny przy produkcji lodów lub niewłaściwie przeprowadzanym myciu i dezynfekcji sprzętu.

W przypadku stwierdzenia przekroczeń tego parametru w próbkach pracownicy sanepidu zalecali sprzedawcom działania naprawcze, m.in. szczegółową analizę wszystkich etapów procesu produkcji i dystrybucji lodów, przeprowadzenie mycia i dezynfekcji automatów oraz szkolenia pracowników w tym zakresie.

Czy te bakterie są groźne?

Bakterie z rodziny Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W razie spożycia produktu, w którym są te bakterie, u osób z obniżoną odpornością i chorobami układu pokarmowego mogą one powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Źródło: PAP

Wybrane dla Ciebie

Rembertów: Akcja Żandarmerii Wojskowej i pirotechników wciąż trwa
Rembertów: Akcja Żandarmerii Wojskowej i pirotechników wciąż trwa
Zduńska Wola: Retro Party w Miejskim Domu Kultury
Zduńska Wola: Retro Party w Miejskim Domu Kultury
Rozdrażew: XIII Powiatowe Zawody Sportowo - Pożarnicze
Rozdrażew: XIII Powiatowe Zawody Sportowo - Pożarnicze
Branica: Koncert Skolima na plaży
Branica: Koncert Skolima na plaży
Radom: Święto Chleba 2025. Francessco Napoli gwiazdą wieczoru
Radom: Święto Chleba 2025. Francessco Napoli gwiazdą wieczoru
Wągrowiec: Mecz charytatywny dla Jasia Śródy
Wągrowiec: Mecz charytatywny dla Jasia Śródy
Kalisz: Za nami XIV Kaliskie Miodobranie
Kalisz: Za nami XIV Kaliskie Miodobranie
Lidzbark Warmiński: Wyprzedzał na przejściu dla pieszych. Policja dostała nagranie
Lidzbark Warmiński: Wyprzedzał na przejściu dla pieszych. Policja dostała nagranie
Kielce: Koncert zespołu KSU w ogrodzie Pałacyku Zielińskiego
Kielce: Koncert zespołu KSU w ogrodzie Pałacyku Zielińskiego
Traktorzysta wjechał prosto pod pociąg. Skład towarowy uderzył w naczepę
Traktorzysta wjechał prosto pod pociąg. Skład towarowy uderzył w naczepę
Ozorków: Zlot food trucków na Placu Jana Pawła II
Ozorków: Zlot food trucków na Placu Jana Pawła II
Katowice: Dożynki w Kostuchnie. Mieszkańcy pielęgnują tradycje i świętują zbiory 2025 - ZDJĘCIA
Katowice: Dożynki w Kostuchnie. Mieszkańcy pielęgnują tradycje i świętują zbiory 2025 - ZDJĘCIA