Warmia i Mazury: Skontrolowano lodziarnie. Niepokojące wnioski
Kontrola lodziarni na Warmii i Mazurach. Wyniki są niepokojące
Sanepid poinformował, że w pierwszym półroczu 2025 r. w woj. warmińsko-mazurskim zostało pobranych 165 próbek lodów z automatów. Skontrolowano je pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Zakwestionowano 15 próbek lodów, co stanowi 9 proc. wszystkich pobranych próbek.
Pracownicy inspekcji sanitarnej wykryli zawyżoną ilość enterobakterii w 9 proc. próbek lodów z automatu sprzedawanych na Warmii i Mazurach – podał w czwartek sanepid. Takie uchybienia mogą świadczyć o niewłaściwych warunkach higienicznych przy produkcji.
Co wykryto?
Powodem – jak przekazała PAP Magdalena Woltmanowska z oddziału bezpieczeństwa żywności wojewódzkiej stacji sanepidu – była zawyżona ilość bakterii Enterobacteriaceae, które są uznawane za tzw. mikroorganizmy wskaźnikowe. Ich nadmierna obecność świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny przy produkcji lodów lub niewłaściwie przeprowadzanym myciu i dezynfekcji sprzętu.
W przypadku stwierdzenia przekroczeń tego parametru w próbkach pracownicy sanepidu zalecali sprzedawcom działania naprawcze, m.in. szczegółową analizę wszystkich etapów procesu produkcji i dystrybucji lodów, przeprowadzenie mycia i dezynfekcji automatów oraz szkolenia pracowników w tym zakresie.
Czy te bakterie są groźne?
Bakterie z rodziny Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W razie spożycia produktu, w którym są te bakterie, u osób z obniżoną odpornością i chorobami układu pokarmowego mogą one powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Źródło: PAP